Nume
Parola
Vizualizări: 1546
La Bălți a avut loc un forum economic internațional, în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția III
Bălți, 9 Octombrie 2015 — „Mizăm pe un parteneriat strategic cu Letonia și România în domeniul dezvoltării regionale prin realizarea proiectelor comune la nivel de administrații publice locale, organizații neguvernamentale și antreprenori”, a comunicat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, la ceremonia de deschidere, la Bălți, a Forumului economic internațional cu genericul „Promovarea potențialului economic al Regiunii de Dezvoltare Nord din Moldova - posibilități de colaborare cu țările membre ale Uniunii Europene”, care a avut loc vineri, 9 octombrie 2015, în cadrul celei de-a III-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

Forumul economic a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM), Agenția pentru Investiții și Dezvoltare a Letoniei și Asociația obștească „Forumul rural din Letonia”. La eveniment au participat autorități publice locale, oameni de afaceri și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Moldova și Letonia. De asemenea, la forum au participat și parteneri ai ADR Nord din Regiunea Vest a României. Evenimentul economic a reunit aproximativ 200 de invitați.

La deschiderea forumului au ținut discursuri ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca; viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu; reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Vasile Plămădeală; ambasadorul pentru Parteneriatul Estic al Ministerului Afacerilor Externe din Letonia, E.S. Juris Poikāns; vicesecretarul de stat din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Republicii Letonia, Ilona Raugze; directorul general al ADR Vest, România, Sorin Maxim; președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Leucă; directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Anterior deschiderii forumului economic, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, și ambasadorul pentru Parteneriatul Estic al Ministerului Afacerilor Externe din Letonia, E.S. Juris Poikāns, au avut o întrevedere bilaterală. Oficialii au discutat despre relațiile de colaborare dintre țara noastră și Letonia. Ministrul Vasile Bâtca i-a mulțumit E.S. Juris Poikāns pentru relațiile constructive dintre cele două țări și în special pentru suportul acordat de Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Republicii Letonia autorităților publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord, prin intermediul ADR Nord. La rândul său, E.S. Juris Poikāns a subliniat că Letonia va continua să sprijine Republica Moldova în domeniul dezvoltării regionale, în special, și în procesul de integrare europeană a țării noastre, în general. „Faptul că la acest forum economic, pe care îl consider foarte important, participă o delegație din componența căreia fac parte 74 de letoni deja arată că Letonia este interesată să dezvolte relații de colaborare cu Republica Moldova”, a menționat diplomatul leton.

„Cred că promovarea potențialului economic al Regiunii de Dezvoltare Nord ne va oferi posibilități de colaborare cu toți partenerii din Uniunea Europeană și nu numai. Vreau să mulțumesc părții letone pentru că a finanțat pe deplin acest forum economic important. De asemenea, mulțumim și ADR Vest din România, care, de asemenea, a sprijinit financiar evenimentul de azi, precum și tuturor partenerilor care au contribuit la buna desfășurare a forumului economic”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca.

Vicesecretarul de stat din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Republicii Letonia, Ilona Raugze, s-a referit în discursul său la relațiile de colaborare de aproape 4 ani dintre VARAM și ADR Nord. „Colaborarea noastră devine tot mai strânsă odată cu trecerea timpului. Am reușit să creăm punți de legătură între autorități publice locale, organizații neguvernamentale și antreprenori din Letonia și Moldova. Sperăm că forumul de azi va contribui și mai mult la dezvoltarea și diversificarea relațiilor de colaborare dintre țările noastre”, a relevat Ilona Raugze.

Un discurs despre proiectele de dezvoltare regională realizate în nordul Republicii Moldova, precum și despre oportunitățile investiționale în Regiunea de Dezvoltare Nord a prezentat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care a mulțumit partenerilor implicați în organizarea forumului economic. În același context, directorul general al ADR Vest din România, Sorin Maxim, a prezentat Regiunea Vest a României, referindu-se totodată și la colaborarea de până acum dintre Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și Regiunea Vest a României.

„Colaborarea noastră este, în primul rând, una instituțională și, în al doilea rând, una economică. Am să insist pe prima pentru că, după logica mea, cea de-a doua va urma, dacă lucrurile vor funcționa la nivel instituțional. Regiunea Vest a României a trecut prin multe gropi. Vi le putem arăta, să nu le mai călcați și dumneavoastră. Avem un parcurs european împreună și cred că deja nivelul instituțional din Moldova își așează mecanismele, să fie cât de cât în concordanță cu cele europene”, a spus Sorin Maxim, director general ADR Vest, România.

„Pentru noi este o mare onoare să primim în regiunea noastră o delegație letonă atât de numeroasă. Suntem bucuroși de faptul că atât partenerii noștri din Letonia, cât și cei din România sunt interesați de Regiunea de Dezvoltare Nord a țării noastre. În ultimii 2 ani, am reușit să încheiem 9 acorduri de colaborare dintre localități din Letonia și din nordul Moldovei. Al 10-lea acord de colaborare similar va fi încheiat sâmbătă, 10 octombrie, cu ocazia Zilei colaborării Letoniei cu regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, pe care o vom sărbători în centrul municipiului Bălți. Este vorba despre inițierea colaborării dintre municipiul Bălți și orașul Daugavpils. Cel mai mult ne bucură faptul că, în baza acordurilor semnate până în prezent, încep a apărea și rezultate concrete”, a relevat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Prin acest forum economic, ADR Nord și partenerii săi care au contribuit la organizarea evenimentului au urmărit să promoveze potențialul economic și investițional al Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, să implice actorii regionali în procesul de dezvoltare regională și să faciliteze crearea parteneriatelor de dezvoltare dintre localităţi, instituții și întreprinderi din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, Letonia și România.

În calitate de parteneri, la eveniment au participat Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România), Agenția pentru Eficiență Energetică, Proiectul Energie și Biomasă în Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Filialele Bălţi, Edineţ și Soroca ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Incubatorul de Afaceri din Soroca, Zona Economică Liberă „Bălți”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei, Asociaţia Apicultorilor din Bălţi, Asociația obștească „Pro Cooperare Regională”, Parcul Industrial „Răut”, Centrul Regional „CONTACT-Bălți” și Asociația obștească „Pro-Business Nord”.

Tot astăzi, în paralel cu desfășurarea forumului economic, filiala Bălți a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat la Bălți cea de-a XXI-a ediție a expo-târgului Universal „Consum Expo”.

Un forum economic similar ADR Nord a organizat în martie 2012. La Forumul economic interregional moldo-român de atunci au participat aproximativ 200 de oameni de afaceri și autorități centrale și locale, în mare parte din Regiunea Vest a României.

Evenimentul Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a III-a, are loc în perioada 6-10 octombrie 2015 și este organizat de ADR Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în colaborare cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM), Agenția pentru Investiții și Dezvoltare a Letoniei și Asociația obștească „Forumul rural din Letonia".

www.adrnord.md