Restanţele de plată se ridică însă 6,1 miliarde de dolari, dacă este inclusă şi datoria consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, a anunţat astăzi viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. 

„Datoria regiunii transnistrene trebuie să rămână în partea stângă, iar cea din partea dreaptă – autorităţilor de la Chişinău. Lucrăm cu reprezentanţii de la Gazprom pentru a identifica o formulă de restructurare, în sens de reeşalonare a datoriei pe o perioadă de 10 ani, astfel ca presiunea ei asupra consumatorilor să nu fie prea mareˮ, a comunicat Triboi.

În prezent, Republica Moldova negociază cu Gazprom cantităţile de gaze care vor fi importate în 2016, iar negocierile ar putea fi încheiate către finele lunii noiembrie.

Triboi nu a făcut precizări referitor la tariful de achiziţionare a gazelor naturale. În prezent pentru 1000 de metri cubi de gaze Moldova plăteşte 204 dolari.

Viceministrul Economiei a mai spus că în curând va fi finalizat studiul de fezabilitate privind construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău.  

În 2016 va începe lucrările de construcţie, iar costul se estimează la 83 de milioane euro.