Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Vinere neagră la Chişinău

Vinere neagră la Chişinău

Ieri, Zinaida Greceanâi şi Igor Dodon l-au felicitat pe Vladimir Putin cu prilejul zilei de naştere a acestuia. Pe o foaie cu antet, având aplicată pe ea o stea roşie – sigla Partidului Socialiştilor, era exprimată încântarea şi recunoştinţa tuturor „prietenilor adevăraţi” ai Rusiei din R. Moldova. La cei 63 de ani, Putin, văzut de Greceanâi şi Dodon, este un lider incontestabil care a reuşit să-şi „înscrie numele în istoria Statului Rus”.

„Sub conducerea Dvs., Rusia şi-a restituit poziţiile binemeritate printre ţările-lideri mondiali”, se spune în felicitarea socialiştilor de la Chişinău. Semnatarii mesajului susţin că „poporul multietnic al Rusiei, care a reuşit să treacă prin anii 90, cunoaşte foarte bine valoarea „exporturilor de democraţie” de peste ocean”, referindu-se şi la discursul rostit de Putin în cadrul Adunării Generale a ONU, prin care a fost spus „un „nu!” ferm şi hotărât forţelor influente, care seamănă haos”. Cei doi îl mai asigură pe Putin că, „în persoana poporului moldovenesc mereu veţi găsi adevăraţi prieteni”. Ei îi comunică liderului rus că, potrivit tuturor sondajelor de opinie, pentru cetăţenii Moldovei acesta ar fi „cea mai influentă figură printre politicienii din străinătate”. Dodon şi Greceanâi îi doresc lui Putin „multă sănătate, curaj, voinţă politică”, iar Rusiei „tot binele şi prosperare” sub conducerea acestuia.

Cine i-a abilitat să-i transmită lui Putin că „în persoana” acestui popor, al R. Moldova, el va găsi mereu adevăraţi prieteni şi cum va fi răsplătită această felicitare generoasă de către Rusia?

Tot ieri, lăsând pentru câtva timp cortul său din faţa Parlamentului, Renato Usatîi a ajuns într-o vizită de lucru la Sankt-Petersburg, capitala de nord a Rusiei, unde a purtat consultări legate de cooperarea între oraşele Bălţi şi Sankt-Petersburg. Şi în septembrie Usatîi a avut o întâlnire cu guvernatorul de Sankt-Petersburg, semnând şi un Acord de colaborare comercial-economică, tehnico-ştiinţifică şi culturală între administraţia raionului Puşkin şi Primăria Bălţi.

Până vineri, însă, atmosfera de sărbătoare, prilejuită de naşterea, acum 63 de ani, a celui mai de temut rus al acestui început de secol şi de mileniu se va epuiza, iar Renato va reveni în cortul său din faţa Legislativului, de unde se vede tot mai clar în vreo înaltă funcţie din stat.

De altfel, un proaspăt sondaj de opinie CBS-AXA arată că 8 din 10 respondenţi se declară dezamăgiţi de starea lucrurilor din R. Moldova. O majoritate covârşitoare susţine că, dacă s-ar declanşa alegeri anticipate, în Parlament ar intra opt partide. Inevitabil, printre acestea va fi Dodon, dar, în premieră, se va regăsi şi Renato. Se pare că încolo mergem. Mai multe surse susţin că vineri (o nouă vinere neagră?), adică mâine, în Chişinău vor fi aduşi zeci de mii de oameni în special din nordul R. Moldova. Pentru cei doi prieteni ai Rusiei, Dodon şi Usatîi, astăzi nu e o problemă închirierea unor unităţi de transport şi finanţarea generoasă a „turiştilor” electorali. Şi acum o săptămână, cu microbuze şi autocare de la Bălţi, mai mulţi cetăţeni din Drochia au fost transportaţi la Chişinău, la corturile lui Usatîi şi Dodon. Li s-a dat câte 150 de lei, iar la întoarcere au fost serviţi cu o cină în Codrii Moldovei. Bătrânii au fost deosebit de receptivi. Ei nu au mai văzut Chişinăul din tinereţe. „De ce nu am pleca?”, se întrebau aceştia, recunoscând că habar nu au de ce pleacă spre capitală.

Nici Dodon, nici Usatîi nu au depus vreo declaraţie despre sumele de bani „investite” în aceste „cruciade”, deşi, astăzi, se pare, nu mai interesează pe nimeni de unde şi cum ajung banii străini, implicaţi în protestele antiguvernamentale, dar şi antieuropene, antidemocratice.