Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Acordul de împrumut a 150…

Acordul de împrumut a 150 de milioane de euro a fost semnat de guvernele de la Chişinău şi Bucureşti

Pe 7 octombrie, la Chişinău, a fost semnat Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R. Moldova. Semnăturile pe Acordul de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro, acordat pentru o perioadă de 5 ani, şi le-au pus ministrul de externe al R. Moldova, Natalia Gherman, şi ministrul român de Finanţe Eugen Orlando Teodorovici.

Evenimentul a avut loc în Sala delegaţiilor oficiale a Aeroportului Internaţional Chişinău, cu participarea premierului R. Moldova, Valeriu Streleţ.

„Prin acest acord se confirmă încă o dată spiritul care depăşeşte limitele relaţiilor interstatale, este spiritul relaţiilor frăţeşti, ce derivă din tradiţii comune, patrimoniu cultural-istoric comun, dar şi din dorinţa sinceră a României de a susţine R. Moldova într-un moment mai complicat”, a declarat Valeriu Streleţ.

„Având în vedere diminuarea veniturilor interne, celor vamale, a diminuării drastice a remitenţelor, graţie acestei tranşe de împrumut vom reuşi să avem o rectificare a bugetului mai blândă, vom tăia un pic mai puţin”, a mai declarat Streleţ.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a confirmat că pentru România acest eveniment este la fel de important, deoarece ţara sa îşi doreşte să fie aproape de prieteni şi în momente dificile. „Am semnat Acordul cu privire la un împrumut de 150 milioane de euro, care se va derula în condiţii foarte bune, pentru că va avea costuri de rambursare aşa cum se împrumută România pe pieţele de capital, un cost foarte redus”, a precizat Eugen Orlando Teodorovici, exprimându-şi speranţa că această asistenţă financiară va ajuta R. Moldova în parcursul său european.

„România a trecut deseori prin situaţii dificile şi deseori a primit doar sfaturi. Astăzi suntem aici pentru că trebuie să avem o abordare la nivel european şi pentru a veni cu sprijinul necesar în momentul potrivit”, a mai declarat ministrul Finanţelor Publice de la Bucureşti.

În ajunul evenimentului, la Bucureşti, premierul Victor Ponta declara la un post de televiziune că, „aşa cum toată Europa este preocupată de situaţia explozivă din Siria, România pare a fi singura şansă a R. Moldova de a rămâne în continuare pe drumul proeuropean”.

Premierul Victor Ponta şi-a reconfirmat opinia că România nu ar trebui să renunţe la a susţine în continuare R. Moldova. „Nu am pierdut Moldova, dar putem să o pierdem. Nimeni în afară de România nu are timp şi atenţie pentru Moldova. Toată lumea e ocupată cu Siria. Nici de Ucraina nu se mai ocupă. Nu au acord nici cu UE, nici cu FMI. Există o coaliţie proeuropeană cu păcatele ei, dar este proromânească şi proeuropeană. Proeuropean înseamnă proromânesc. Sunt doi (liderii pro-ruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi) care spun că Moldova trebuie să meargă cu Rusia şi au mobilizat oameni în stradă. Din punctul nostru de vedere sigur că trebuie să facă reforme să-i pedepsească pe cei vinovaţi de furtul miliardului, dar nu ne putem declara contra celor proeuropeni. Cei din stradă trebuie să discute cu forţele proeuropene de la putere, altfel se fac alegeri anticipate şi se poate întâmpla ce-i mai rău. Sunt trei partide care şi-au unit forţele şi au acum o majoritate foarte fragilă”, a comentat premierul Ponta.

Decizia de a oferi un împrumut de 150 de milioane de euro R. Moldova a fost luată la şedinţa comună a guvernelor R. Moldova şi României din 22 septembrie. Banii urmează a fi rambursaţi timp de cinci ani, cu o dobândă de 1,5%. Acordul interguvernamental urmează să treacă şi prin parlamentele de la Chişinău şi Bucureşti.

RdG