Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

25 Aprilie, 2024

Rezultatele controalelor planificate efectuate de ANRCETI în trimestrul III al anului 2015

În perioada de referinţă, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) au efectuat 15 controale planificate ale activității furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice și un control inopinat . În urma controalelor planificate s-a constatat că trei furnizori activează fără a admite abateri de la norma legală, 10 - au comis încălcări ale cerinţelor actelor normative în vigoare, iar doi furnizori nu desfăşoară activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice.

Potrivit unui raport al ANRCETI, cele mai frecvente încălcări constatate în cadrul controalelor planificate au fost următoarele: necorespunderea contractelor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice cu prevederile actelor normative în vigoare (26%), neprezentarea, în termenele stabilite, a rapoartelor statistice (22%) și a rapoartelor privind veniturile provenite din activitatea în domeniul comunicaţiilor electronice sau prezentarea unor informației neveridice în aceste rapoarte (9%), nepublicarea informaţiei privind parametrii de calitate a serviciilor furnizate (17%), neachitarea plăţii de reglementare şi monitorizare (13%).

În raport se arată că patru furnizori au înlăturat încălcările constatate de personalul de control al ANRCETI, iar în privința a șase furnizori au fost emise prescripţiile corespunzătoare. Trei furnizorii s-au conformat prescripțiilor, iar termenul de executare a prescripţiilor emise către ceilalți trei furnizori expiră la data de 21 octombrie 2015.

Totodată, în perioada de referință, ANRCETI a examinat șase sesizări privind încălcarea prevederilor legislației în vigoare din domeniul comunicațiilor electronice: trei sesizări parvenite de la furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice, două - din partea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor și o autosesizare din oficiu privind nerespectarea cerințelor prescripției ANRCETI.

În urma examinării acestor sesizări, au fost inițiate procese contravenționale, care s-au finalizat cu întocmirea a șase procese-verbale cu privire la contravenție. Printre ele trei procese-verbale prin care s-a constatat comiterea contravenției prevăzute și sancționate conform art.252 (conectarea neautorizată sau admiterea conectării neautorizate la reţelele de comunicaţii electronice) din Codul contravenţional (CC), două procese-verbale privind comiterea contravenției prevăzute și sancționate conform art.248 alin.(1) (utilizarea fără licenţă şi fără permis tehnic a canalelor/frecvenţelor radio) din CC și un proces-verbal prin privind comiterea contravenției prevăzute și sancționate conform art.247 alin.(2) (nerespectarea prescripţiei privind remedierea încălcării obligaţiilor stabilite în condiţiile de autorizare generală) din CC. Toate cele șase procese-verbale au fost remise spre examinare în fond către Judecătoria Centru din mun. Chişinău.

În perioada octombrie – decembrie 2015, specialiştii ANRCETI vor efectua 14 controale planificate. Furnizorii care vor fi supuși controlului sunt nominalizați în Graficul controalelor pentru trimestrul IV al anului 2015 publicat pe pagina web oficială a ANRCETI.

8 octombrie 2015
 

Ultima actualizare: 8/10/2015