Ion Sturza: „Republica Moldova ar urma să piardă încă un miliard de dolari americani”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova ar urma să piardă încă un miliard de dolari americani, prin intermediul sistemului energetic, patronat politic de Partidul Democrat, avertizează fostul premier Ion Sturza.

Potrivit acestuia, ar urma să crească obligațiile garantate de stat și tarifele în mod automat în următorii 10-15 ani, astfel încât aproximativ un miliard de dolari americani ar urma să meargă la plata datoriei către Gazprom și „băieții deștepți”.

„Se dorește emiterea bondurilor (obligații) garantate de stat și creșterea tarifelor în mod automat în următorii 10-15 ani! Suma câștigată, în rezultatl emisiei, de aproximativ 1 miliard de dolari americani, ar merge la plata datoriei către Gazprom și „băieții deștepți”. Această sumă ar trece indirect la datoria de stat. Trebuie menționat faptul că sectorul energetic este sub patronajul politic al PDM. Acest „merit” a fost câștigat în mare bătălie cu PLDM”, avertizează Sturza.

„Moldova depinde sută la sută de importul de resurse energetice. Prețul final pentru consumatori depinde în proporție de 70-80% de prețul de achiziție și de cursul de schimb al leului. Datoria totală către Gazprom pe malul drept al Nistrului este de 800 milioane de dolari americani, către centrala de la Cuciurgan & Co e de 100 de milioane dolari americani”, comentează fostul premier.

Acesta explică că Energocapital, firma din Transnistria, care ar fi controlată de Evgheni Şevciuc şi Vlad Plahotniuc, prin intermediul căreia energia electrică ajunge în Republica Moldova, „procesează” în regim de lohn gazul rusesc și achită centralei Cuciurgan 1,5 cenți per kilowatt. Costul gazului ar fi maxim 3 cenți per kilowatt.

„Profitul total al „băieților deștepți” din energetica moldovenească este de 2,3 cenți per kilowatt. Anual se importă 3 miliarde de kWt. Deci, din 69 milioane de dolari americani, împărțiți la trei (în ecuație mai sunt și rușii), moldovenii cu „rubilnikul” pun anual în buzunar cam 20 -23 milioane de dolari americani”, spune Sturza..

„Pretul la import al gazului, 210,21 de dolari americani pentru o mie de metri cubi, corespunde pieței actuale; cel al electricității, 6,8 cenți per kilowatt, e în medie cu 30% mai mare decât cel de pe piața regională. De la cine cumpără Moldova energia electrică? De la o „prokladkă” obscură, Energocapital. Beneficiarii finali ai acestei tranzacții sunt persoane din administrația de la Tiraspol și Chișinău”, mai spune fostul premier.

Amintim că la sfârșitul săptămânii expertul în economie, Sergiu Tofilat, a dezvăluit că consumatorii moldoveni achită lunar cu peste 50 la sută mai mult pentru energia electrică, deoarece Republica Moldova nu procură direct curentul de la Centrala de la Cuciurgan, ci prin intermediul unei firme din Transnistria, care ar fi controlată de Evgheni Şevciuc şi Vlad Plahotniuc. Astfel, anual moldovenii sunt furați de 150 milioane de dolari americani prin intermediul acestei scheme.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...