Nume
Parola
Vizualizări: 1281
Dezbatere în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord: „Regiunile Moldovei merită un viitor european”
Bălți, 6 Octombrie 2015 — O dezbatere publică organizată la Bălți, în contextul proiectului „Regiunile Moldovei merită un viitor european”, a fost una dintre activitățile care au lansat astăzi cea de-a III-a ediție a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, eveniment ce are loc în perioada 6-10 octombrie.

La dezbaterea publică au participat autorități publice locale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, invitați din Letonia, profesori și studenți de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Dezbaterea a fost organizată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”) în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Centrul „Pro-Europa” Bălți.

Participanții la dezbaterea publică au discutat despre contribuția autorităților publice locale și a organizațiilor neguvernamentale la implementarea politicii de dezvoltare regională, dar și despre alte subiecte ce au ca temă integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Prin semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova și-a exprimat clar vectorul de dezvoltare. Când vorbim despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, de obicei ne întrebăm ce trebuie să facem. E cazul să ne întrebăm și ce nu trebuie să facem. Doar așa am putea prelua experiența de integrare a unor state europene și să pășim astfel pe cea mai scurtă cale către Uniunea Europeană. Sunt sigur că la dezbaterea de azi participanții vor avea multe întrebări. Sper să găsim cât mai multe răspunsuri împreună”, a declarat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Expertul IDIS „Viitorul" Cornel Ciurea, moderatorul dezbaterii, a trecut în revistă atât reușitele, cât și unele nereușite ale Republicii Moldova la capitolul integrare europeană. Potrivit expertului, cele mai importante succese obținute de țara noastră sunt liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană și semnarea Acordului de Asociere. În acest sens, Republica Moldova este unicul stat din Parteneriatul Estic ai cărui cetățeni beneficiază de călătoria fără vize în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Printre nereușitele Republicii Moldova în drumul său european Cornel Ciurea a enumerat criza din sistemul bancar al țării, care a slăbit sistemul politic intern pe fundalul nemulțumirilor societății. Din aceste cauze interne, imaginea Uniunii Europene în Republica Moldova a avut de suferit, mărindu-se totodată și numărul euroscepticilor, susține expertul.

La rândul lui, Ivan Kuhn, expert din Slovacia, s-a referit la câteva aspecte din experiența de integrare europeană a Slovaciei, țară din fostul bloc comunist care a aderat la Uniunea Europeană în 2004. Potrivit expertului slovac, secretul integrării europene constă în calitatea reformelor și în dialogul deschis cu societatea.

„Să reieșiți din necesitățile țării dvs. atunci când mergeți pe calea integrării europene. Cât despre corupție, da, este o mare problemă, dar asta nu se soluționează simplu și rapid. Integrarea europeană trebuie să înceapă de la fiecare în parte”, a menționat Valdis Bārda, primarul municipalității Aloja, Letonia.

La dezbatere au participat în calitate de experți Vlad Ghițu, Centrul „Pro-Europa” Bălți, și Veronica Savin, Centrul Regional „CONTACT-Bălți”.

Proiectul „Regiunile Moldovei merită un viitor european” este implementat de IDIS „Viitorul” în colaborare cu Asociația pentru Politică Externă din Slovacia și cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. În luna mai curent, în cadrul proiectului a fost organizată o expoziție de caricaturi în contextul Zilei Europei la Bălți. Proiectul își propune să susţină procesul de promovare a valorilor europene în Republica Moldova.

ADR Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, organizează Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a III-a. Evenimentul se desfășoară în orașele Bălți, Glodeni, Briceni, Edineț, Florești și Soroca. Vezi AGENDA desfășurată (http://adrnord.md/libview.php?l=ro&idc=195&id=2422) a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a III-a.

www.adrnord.md