Republica Moldova ar putea semna un nou acord cu FMI până la sfârșitul acestei toamne

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova ar putea semna un nou acord cu Fondul Monetar Internațional până la sfârșitul acestei toamne, a anunțat premierul Valeriu Streleț după ultima întâlnire cu misiunea instituției financiare care își încheie marți vizita de evaluare la Chișinău.

În cadrul întrevederii, şefa misiunii FMI a menţionat că discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova au fost constructive. Ivanna Vladkova-Hollar a subliniat importanţa promovării unor politici echilibrate, consolidării sistemului financiar şi implementării măsurilor de asigurare a stabilității macroeconomice a Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor, Prim-ministrul a solicitat o nouă misiune FMI în Republica Moldova la începutul lunii noiembrie pentru negocierea și semnarea Memorandumului de cooperare.

De cealaltă parte, reprezentanții FMI au confirmat disponibilitatea de a reveni în țara noastră în condițiile în care Republica Moldova va înregistra progrese la capitolele discute pe parcursul activității misiunii.

Delegația FMI a venit cu un set de recomandări privind sectorul energetic și cel bancar, care trebuie întreprinse imediat.

„Măsurile recomandate trebuie întreprinse imediat. Este vizat sectorul energetic, din perspectiva finalizării auditului și punerea în aplicare a tarifelor reale. O altă condiție vizează sectorul bancar, lichidarea controlată a celor 3 bănci fraudate și procesul de investigare din sectorul bancar, care va demara zilele următoare”, a adăugat premierul.

De asemenea, FMI a cerut o radiografiere completă a sectorului financiar – bancar și adoptarea reformelor astfel încât acest sector să nu prezinte riscuri pentru viitor. Totodată, FMI a cerut, cât mai curând, stabilitatea conducerii Băncii Naționale a Moldovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...