„Am convenit asupra unui set de măsuri urgente care trebuie să fie întreprinse în perspectivă imediată pentru a asigura atingerea obiectivului de a avea semnat şi pregătit pentru aprobare la Bordul directorilor FMI a Acordului-memorandum până la finele toamnei curente”, a declarat premierul Valeriu Streleţ în cadrul unui briefing.

Printre măsurile recomandate de FMI şi la care s-au angajat guvernanţii de la Chişinău să le implementeze sunt:

- finalizarea auditului în sectorul energetic şi punerea în aplicare a tarifelor reale care ar permite buna funcţionare a acestui sector,  în paralel cu măsurile de asigurări sociale;
- lichidarea controlată a băncilor fraudate şi continuarea investigaţiilor jafului din sistemul bancar;
- radiografia sistemului financiar în întregime, a politicilor macroeconomice, a reformelor structurale, adoptarea legislaţiei necesare care să asigure independenţa şi funcţionalitatea sistemului bancar;
- stabilitatea conducerii Băncii Naţionale.

„Experţii FMI vor reveni la Chişinău imediat ce noi vom fi gata. În ceea ce ţine de Guvern, obiectivul este să ne facem temele până la sfârşit de octombrie. În ceea ce ţine de tarife la energie, nu mai târziu de începutul lui noiembrie şi acest subiect va fi finalizat. Respectiv în prima parte a lui noiembrie le vom face invitaţia să vină cât mai repede posibil, astfel ca până la sfârşitul lunii să semnăm acordul şi să-l transmitem spre aprobare”, a adăugat Streleţ.

Precizăm că deşi iniţial misiunea FMI a avut mandatul de a semna un acordul de finanţare cu Republica Moldova, ulterior instituţia internaţională a retras aceste atribuţii din cauza demisiei subite a guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, chiar în ziua când experţii  trebuiau să ajungă la Chişinău.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. Lipsa de transparenţă în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.