18:02:08 24.04.2024
Stiri

PROIECT // Cum va economisi statul MILIOANE de pe urma TRANSPLANTURILOR

Social 05.10.2015 19:19 Vizualizări2792 Autor: Galina Munteanu
PROIECT // Cum va economisi statul MILIOANE de pe urma TRANSPLANTURILOR


Medicii care efectuează transplanturi vor putea fi instruiți într-un centru, special instituit în acest sens. Acesta va activa ca o subdiviziune a Agenției de Transplant.

Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost elaborat de către Ministerul Sănătății și este supus acum dezbaterilor publice.

Potrivit Notei Informative, Centrul ar urma să presteze servicii de instruire a personalului medical calificat, de stabilire a diagnosticului insuficienţelor organice ireversibile, de depistare precoce a pacienţilor cu insuficienţă organică cronică și va efectua studii de caz din practica naţională şi internaţională.

Totodată, acest centru ar urma să ofere consultaţii în domeniul legal necesar desfăşurării calitative a activităţilor de transplant și asistenţă medicală specializată, care include etapele legate de prelevare şi transplant.

Activitatea Centrului nu necesită alocarea unor surse financiare suplimentare, deoarece în cadrul Centrului vor fi implicaţi salariaţii Agenţiei de Transplant, dă asigurări Ministerul Sănătății.

De asemenea, documentul mai prevede că, pentru asigurarea bunei funcţionări a Registrului Naţional Renal, este necesar de a lărgi structura Direcţiei sisteme informaţionale şi logistică cu două funcţii.

În competenţa Registrului Naţional Renal, creat în cadrul Direcţiei sisteme informaţionale şi logistică, va fi instituită o colaborare mai strânsă între centrele sau secțiile de dializă cu centrele de transplant renal și vor fi monitorizați pacienții luați la tratament prin dializă sau cei înscriși în lista de așteptare pentru transplant renal, dar și cei transplantați.

În cazul bunei desfăşurări a activităţilor de transplant renal și efectuarea a 20 de intervenţii pe an, ministerul a calculat că bugetul statului va economisi circa un milion de lei după primul an de transplant. La efectuarea a 50 de transplanturi renale, statul va economisi aproximativ 2,5 milioane de lei pe an.

Elaborarea unui asemenea proiect se încadrează în recomandările experţilor Consiliului Europei, implicaţi în proiectul „TWINNING” pentru consolidarea Agenţiei de Transplant şi a armonizării legislative în sfera calităţii şi siguranţei substanţelor de origine umană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md