Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost lansat un concept…

A fost lansat un concept special pentru persoanele cu dizabilități

A fost lansat un concept special de servicii pentru pasagerii cu dizabilități sau a căror mobilitate este limitată. Aceasta este prima inițiativă de acest gen a Autorităților Aeronautice din R. Moldova care susține drepturile persoanelor cu dizabilități și persoanelor cu mobilitate redusă atunci când călătoresc cu avionul.

unnamed (5)Pentru a asigura confortul călătoriei persoanelor cu necesități speciale, instituțiile implicate în industria aeronautică trebuie să țină cont de o serie de factori, cum ar fi starea de sănătate a pasagerului, echipamentul solicitat, trasportatorii aerieni implicați, limitările maxime pe tipuri de avion (dacă e cazul).

În acest sens, Autoritatea Aeronautică Civilă în parteneriat cu Asociația „MOTIVAȚIE” din R. Moldova au efectuat pe Aeroportul Internațional Chișinău o simulare de trecere a formalităților de înregistrare – îmbarcare a persoanelor cu deficiențe locomotorii, auz și vedere. Astfel au fost testate: parcarea pentru mașini (gratuită), accesul la aerogară, asistența și direcționarea spre aerogară de către personalul aeroportului, ascensoarele, grupurile sanitare, casele de bilete, băncile, camera mamei și copilului, inscripțiile, informațiile auditive, tablourile de informații electronice, sala comună a aerogării, etajele 1 și 2, accesul la reprezentanțele companiilor aeriene, poliție, punct medical, etc.

Mircea Maleca, directorul Autorității Aeronautice Civile din R. Moldova a menționat că: „scopul acestui eveniment este de a depista probleme reale cu care se confruntă pasagerii cu dizabilități și a solicita instituțiilor respective, adaptarea infrastructurii aeroportuare, inclusiv la cerințele persoanelor cu mobilitate redusă”.

În scurt timp urmează să fie organizate cursuri de instruire pentru personalul care deservește, inclusiv, pasagerii cu dizabilități.