03:31:40 24.04.2024
Stiri

CURIOS // Ce document este solicitat EXCLUSIV ONLINE în R. Moldova

Social 05.10.2015 16:49 Vizualizări1474 Autor: Ziarul National
CURIOS // Ce document este solicitat EXCLUSIV ONLINE în R. Moldova bdr.md


În luna august curent, circa 99 la sută din cazierele judiciare au fost solicitate online, ca și 97 la sută din cele 17 mii de cereri privind perfectarea, reperfectarea și prelungirea licenței de activitate.

Totodată, tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova, circa 42 de mii, optează pentru semnătura digitală mobilă.

În ceea ce privește plățile electronice, ultimele date demonstrează o rată de adopție în creștere, datorită racordării mai multor eServicii la MPay, precum eCazier, eApostila, taxa pentru grădinițe, amenzi la poliție, eCadastru, eLicențiere, achitarea impozitului pe venit etc. Astfel, peste un milion de tranzacții au fost operate prin intemediul MPay (serviciul guvernamental de plăți electronice).

Datele au fost făcute publice astăzi, când s-au împlinit cinci ani de activitate a Centrului de Guvernare Electronică.

Pe parcursul celor 5 ani de e-Transformare, în Republica Moldova au fost lansate 7 platforme guvernamentale, au fost digitizate 105 de servicii publice, precum și o serie de alte instrumente aferente, cum ar fi Semnătura Electronică Mobilă.

„E-Guvernarea este unul dintre puținele domenii care este aliniat la standardele Agendei europene și unde nu avem restanțe. Guvernul Republicii Moldova consideră Guvernarea Electronică drept un instrument-cheie de modernizare a sectorului public și va oferi în continuare tot suportul necesar pentru dezvoltarea și utilizarea inovațiilor, pentru a crește eficiența și calitatea acestuia. Cu certitudine, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de competențe digitale pentru a avea noi oportunități. Fiecare dintre noi trebuie să beneficieze de servicii publice online de înaltă calitate. Un Guvern eficient, este un Guvern care este în dialog deschis cu cetățenii.”, a declarat Valeriu Streleț, prim-ministrul Republicii Moldova, prezent la eveniment alături de Alex Kremer, Directorul de țară pentru Moldova, Europa şi Asia Centrală de la Banca Mondială, Sergiu Palihovici, Secretarul General al Cancelariei de Stat, Sandra Sargent, Senior Operations Officer ICT Unit (TWICT) de la Banca Mondială, precum și Victor Guzun, ex-ambasador al R. Moldova în Estonia.

Centrul de Guvernare Electronică este o instituție publică înființată la inițiativa primului-ministru în august 2010. Centrul se află în subordinea Cancelariei de Stat și își propune modernizarea tehnologică a Guvernării până în 2020, având drept scop primar dezvoltarea abilităților instituţiilor publice, mediului de afaceri și ale cetățenilor de a utiliză tehnologiile digitale. Proiectele de e-Transformare a Guvernării sunt finanţate de către Banca Mondială și Guvernul Republicii Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md