Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Zilele Spațiului Public, la Chișinău

Zilele Spațiului Public, la Chișinău

Asociația Oberliht invită toți doritorii să ia parte la programul Zilelor Spațiului Public, care se va desfăsura la Chișinău în perioada 6-10 octombrie 2015.

Până recent tema spațiului public și democratizării acestuia a fost în mare parte ignorată în discuțiile publice din Moldova. Puținele dezbateri care s-au întâmplat au ținut mai ales de abordării centralizatoare legate de perspective istorico-politice asupra spațiului public: legătura lui cu politicile memoriei (soarta monumentelor de arhitectură și istorie, și necesitatea instalării unor noi monumente, procesul de redenumire a străzilor), uzul simbolic al spațiului public etc.

zsp_afis_webAbia în ultimii câțiva ani tema spațiului public a început să fie abordată și din perspective descentralizatoare în care accentul se pune nu doar asupra funcției generale a spațiului public, ci mai ales asupra modurilor în care anumite comunități sau persoane îl utilizează: accesul fizic și simbolic la utilizarea spațiului public al unor grupuri sociale (persoane cu dizabilități / fără adăpost, comunități etnice și religioase, grupurile LGBT etc).
Abordările artistice pe lângă cele de tip activist au impus o discuție legată în special de procesul de deteriorare a spațiului public din Chișinău – tăierea zonelor verzi, construcțiile ilegale, densificarea urbană în cartierele cu locuințe-tip multietajate, comercializarea spațiului public, administrarea frauduloasă a proprietății publice etc.

„Încercăm să punem împreună activiști, artiști, arhitecți, teoreticieni, juriști, experți, locuitori ai orașului și factori de decizie din cadrul autorităților de nivel diferit, care vor confrunta diferite viziuni și abordări asupra spațiului public, a rolului artei în spațiul public, a creșterii accesului la spațiul public pentru toate grupurile sociale. Scopul Zilelor Spațiului Public este de a oferi, pentru diferiți actori și diferite tipuri de public o platformă de discuție, sensibilizare și acțiune pe teme și inițiative ce țin de democratizarea, protejarea și deschiderea spațiului public către cetățeni.

Dincolo de temele anunțate în acest an prin programul Zilelor Spațiului Pulblic urmărim să fortificăm rețelele locale de organizații, inițiative și indivizi, să conectăm experții activi în Moldova cu invitați din alte țări europene, și nu în ultimul rînd să oferim un program cultural pentru chișinăuieni și oaspeții capitalei prin activarea unor spații publice aflate în situații de abandon sau în pericol de demolare”, susțin organizatorii evenimnetului.

Zilele Spațiului Public 2015 reprezintă un program de ateliere, conferințe, întâlniri și dezbateri publice însoțite de un program cultural, inițiate cu scopul atragerii atenției publicului larg, societății civile și autorităților publice asupra nevoii de a proteja și dezvolta spațiile publice drept parte a unei infrastructuri democratice necesare oricărui oraș.