Nume
Parola
Vizualizări: 3302
La iniţiativa Avocatului Poporului, în penitenciarele din ţară vor fi vernisate expoziţii în cadrul unui Program de educaţie civică a deţinuţilor cu genericul „Istoria neamului”
Chișinău, 5 Octombrie 2015 — Programul în cauză este lansat la iniţiativa Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai, şi urmează a fi realizat cu suportul Muzeului Serviciului Vamal, Centrului de cultură şi istorie militară a Ministerului Apărări, Ministerului Justiţiei şi DIP din cadrul acestuia.
Program de educaţie civică cu genericul „Istoria neamului” presupune vernisarea la toate penitenciarele din ţară a unor expoziţii tematice din tezaurul adunat de colecţionarul moldovean Petru Costin, deţinător al recordului Guinness - peste 25 de colecţii tematice, printre care uniforme militare, monede, icoane, drapele, potcoave etc. Recordul Guinness a fost omologat pentru cel mai considerabil patrimoniu istoric şi cultural - 3200 de potcoave datate din sec. XIV-XX.

Mîine, 6 octombrie, în sala sportivă a Penitenciarului nr.4 Cricova, va avea loc lansarea proiectului în cauză, fiind planificată vernisarea colecţiei de drapele din istoria Moldovei, din timpurile lui Ştefan cel Mare şi pînă în prezent; a colecţiei de icoane şi cărţi bisericeşti cu vechime de 200 de ani. Colecţia de monede va fi prezentată sub formă de harta administrativ-teritorială a Republicii Moldova, amenajată din monede din diferite perioade de către elevi de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
La festivitate vor participa Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, directorul DIP, Ana Dabija, colecţionarul Petru Costin, directorul Centrului de cultură şi istorie militară, Vitalie Ciobanu, reprezentanţi ai Misiunii Norlam, ai ONG-urilor „Regina Pacis”, Viaţa Nouă”, Eliberare”, preoţi capelani.
Jurnaliştii interesaţi de eveniment urmează să confirme prezenţa la eveniment angajaţilor Direcţiei relaţii publice, mass-media şi secretariat al DIP. Tel.: 022 409 768.
Serviciul programe instructive, relaţii cu publicul
al Oficiului Avocatului Poporului
tel.: 022 23 48 00