Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Compania care salubrizează orașul Bălți…

Compania care salubrizează orașul Bălți susține că Usatîi minte

Compania care a îndeplinit lucrările de salubrizare în orașul Bălți până la 25 septembrie curent, declară că primarul minte în privința alocării pe numele „GlobalPrestService” a 15 mln de lei la începutul anului 2015. Mai mult, reprezentanții companiei neagă datoria de 7 mln de lei față de Primărie și-l acuză pe Usatîi de „incompență”.

Într-un comunicat de presă al „GlobalPrestService” se indică faptul că firma a încasat de la Primărie circa 8 milioane de lei. În acest sens, au fost anexate documente contabile care confirmă acest lucru.

„Din această sumă, circa 6 milioane de lei sunt lucrări de bază și aproximativ 2 milioane de lei sunt lucrări suplimentare, solicitate prin dispoziția scrisă a primarului. Din aceleași documente contabile este evident că la ziua de azi datoria restantă a Primăriei este de aproape 3,5 milioane de lei. Menționăm că, în documentele contabile nu este inclusă datoria Primăriei pentru lucrările realizate în luna septembrie curent”, scrie în comunicat.

Reprezentanții companiei neagă datoria de 7 mln de lei, invocată de Usatîi „din aceasta, 6,5 milioane de lei pentru arenda unei încăperi în general nu se referă la “GlobalPrestService”, ci la compania Terracleaning Nord, care nu are nicio legatură sau afiliere cu “GlobalPrestService”. În 2014 aceasta datorie a fost transmisă unei companii de colectare a datoriilor, având o balanță pozitivă și având ca debit o suma mult mai mare decât 6,5 mln lei”. Reprezentanții companiei de salubrizare acuză astfel primarul de „management defectuos” pentru că „nu face diferență între agenți economici”. Aceștia nu exclud faptul că Usatîi „minte intenționat pentru a manipula opinia publică și a pune incompetența proprie în responsabilitatea altora.”

În același timp, „GlobalPrestService” menționează că a recepționat o scrisoare semnată de către Renato Usatîi prin care acesta recunoaște parțial datoriile existente, totodată solicitând reluarea lucrărilor și a negocierilor cu scopul remedierii situației create. Reprezentanții companiei recunosc că primesc zilnic apeluri din cadrul Primăriei cu rugamintea de a depăși neînțelegerea existentă.

Amintim că neînțelegerile între compania de salubrizare și Primăria municipiului Bălți au fost generate de propunerea municipalității de a lua măsuri de optimizare a cheltuielilor orașului pentru anul viitor, în special ce țin de reducerea cu 50% a fondului de salarii. Angajații companiei au fost nemulțumiți de acest plan de optimizare și au ieșit la protest, în situația în care nu și-au ridicat salariile de două luni.

Salariile nu au fost achitate din cauza faptului că Primăria nu ar fi transferat cele 5 milioane de lei pe care le datorează firmei care salubrizează orașul. În cazul în care Primăria nu va achita datoria, administrația firmei spune că se va adresa în instanță, pentru a-și recupera banii.

„GlobalPrestService” l-a dat în judecată pe Usatîi după ce în timpul protestului angajaților, acesta a înjurat și amenințat conducerea companiei.