Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Profesionalism familial vs conflicte de…

Profesionalism familial vs conflicte de interese

La liceul „Mihai Viteazul” din capitală, unde în calitate de directoare profesează Nelea Berezovschi, activează și câteva rude apropiate ei. Astfel, Ana Meriacre, fiica sa, este director adjunct pe organizarea actului curricular, Pavel Berezovschi, fiul ei, este șef interimar al bazinului de înot, iar cumnatul Constantin Meriacre deține funcția de antrenor al clasei sportive de Judo.

nellyNelea Berezovscaia a afirmat pentru ZdG că „Ana Meriacre, la momentul actual deține funcția de organizator al actului extracurricular. Ea a fost director adjunct inițial, fiind îndreptată de către direcția generală, la 15 august 2003 când a venit ca tânăr specialist, iar din 2013, când liceul a trecut la autogestionare, ea a fost numită în altă funcție, pentru a nu exista conflict de interese. Acum, Ana Meriacre se supune directorului adjunct pe problemele instruirii. Fiul meu a fost numit șef intermar al bazinului de înot, dar fără dreptul de semnătură, pentru că el se supune directorului adjunct pe probleme de gospodărie. El a fost numit de către Direcția Generală Educație. Constantin Meriacre e antrenor principal al lotului național olimpic. A fost trimis aici de către Comitetul Olimpic și lucrează prin cumul și numai la antrenamente. El are doar clasa sportivă la Judo. De bază, lucrează la școala specializată de Măiestrie Superioară Olimpică. Orele lui în liceu sunt achitate de Primărie”, susține directoarea.

Și la Liceul „Mihail Berezovschi”, unde Valentin Berezovschi figurează în calitate de director al liceului, rudele sunt la putere, soția sa, Ana Eremei-Berezovschi fiind director adjunct.

valentin bereContactat de Ziarul de Gardă, Valentin Berezovschi spune că nu consideră o problemă că soția sa are o funcție în cadrul liceului pe care-l gestionează. „Nu văd nici o problemă. Dna, la moment, patronează clasele cu profil teatral, nu se ocupă cu tabelarea, nu are putere administrativă. Ea a fost numită în funcție de Direcția de Coordonare, încă din anii ’90, cu 12 ani în urmă…”, zice el.

Aceste constatări, privind eventualitatea unor conflicte de interese la cele două instituții de învățământ au fost remarcate de către Direcția Analitică a Centrului Național Anticorupție, care a verificat activitatea Direcției Educației din cadrul Consiliului mun. Chișinău. CNA a sesizat Comisia Națională de Integritate (CNI), care însă nu a constatat în cazul directoarei de la liceul „Mihai Viteazul” un conflict de interese. Doar în cazul lui Valentin Berezovschi, CNI a decis sancționarea funcționarului.

De ce în cazul Nelei Berezovschi nu a fost constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, dar în cazuk lui Valentin Berezovschi, da, chiar dacă factorii care au contribuit la inițierea acestor dosare sunt foarte asemănători?

„Pot să vă spun că atunci când s-a efectuat controlul nu au fost aduse prea multe argumente, în ambele cazuri. Pot să vă spun că în cazul Nelei Berezovschi membrii comisiei s-au pronunțat în proporție de 3:2, adică 3 pentru clasare, iar 2 pentru încălcare. În cazul lui Valentin Berezovschi s-a votat 2:3 adică, 3 pentru încălcare și 2 pentru clasare. Eu nu am dreptul să vă ofer mai multe informații. A fost o decizie colegială”, afirmă reprezentanta serviciului de informare și relații cu publicul al CNI, Cristina Dumbravan.

Actul de constatare în privința lui Valentin Berezovschi a ajuns la CNA pentru aplicarea sancțiunii prevăzute de Codul Contravențional al R. Moldova. Sancțiunea însă nu a fost aplicată, deoarece, conform CNA „procesul a fost încetat pe motivul depășirii termenului de prescripție”.

Sabrina Rebeja