Actualitate

Ministrul român de Externe a discutat cu omologul de la Londra despre îmbunătăţirea percepţiei asupra românilor din Marea Britanie

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, în cadrul vizitei la Londra, o întrevedere cu omologul britanic, Philip Hammond, în care oficialul român a pus "un accent aparte pe necesitatea cooperării active a celor două părţi pentru îmbunătăţirea percepţiei asupra cetăţenilor români care lucrează în Marea Britanie, în continuarea demersului scris din 23 februarie 2014, în urma documentarului produs de Channel 4".

Bogdan Aurescu a subliniat importanţa implicării autorităţilor britanice, împreună cu cele române, în acest efort.

Cei doi demnitari au convenit ca diplomaţi din cele două ministere de externe să se întâlnească pentru a stabili un inventar de posibile linii de acţiune pe această temă.

În acest context, Aurescu s-a referit, din nou, la potenţialul comunităţii româneşti din Marea Britanie, care este un contributor net la economia şi viaţa socio-culturală a ţării gazdă, fapt dovedit de statistici şi de studii riguroase efectuate în Marea Britanie şi la nivelul Comisiei Europene, precizează MAE de la Bucureşti.

Ministrul de Externe a arătat că românii din Marea Britanie sunt bine integraţi, peste 3 din 4 români fiind angajaţi (rata de angajare fiind în prezent de 77,7%, mai mare decât cea a cetăţenilor britanici).

Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a propus valorificarea deplină a potenţialului oferit de Parteneriatul Strategic în toate domeniile de cooperare. În acest sens, Aurescu a salutat misiunea economică recentă a UK TI (United Kingdom Trade and Investment) cu aproximativ 50 de companii şi a exprimat speranţa creşterii investiţiilor britanice în România.

În privinţa Republicii Moldova, ambii miniştri au exprimat speranţa că autorităţile de la Chişinău vor continua să depună eforturi consecvente în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi consolidării instituţiilor statului de drept.

În cadrul vizitei în Marea Britanie, ministrul Afacerilor Externe a participat, marţi, ca vorbitor principal, la Conferinţa Royal United Services Institute (RUSI) privind apărarea împotriva rachetelor balistice.

În discursul său, Bogdan Aurescu a subliniat că dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este o contribuţie substanţială la consolidarea legăturii transatlantice şi a capabilităţilor Aliate.

Totodată, ministrul a subliniat natura exclusiv defensivă a sistemului împotriva rachetelor balistice şi utilizarea sa în conformitate cu Carta ONU şi dreptul internaţional, în scop de legitimă apărare.

În acelaşi timp, el a reiterat faptul că orice ameninţare cu folosirea forţei, în contextul dezvoltării acestui proiect strict defensiv, este "inacceptabilă, fiind contrară principiului fundamental de drept internaţional al interzicerii folosirii forţei sau ameninţării cu forţa, care este o normă imperativă a dreptului internaţional", se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, Aurescu a arătat că scutul antirachetă nu încalcă Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), având în vedere că prevederile acestuia nu se aplică rachetelor care angajează ţinte care nu se găsesc la sol, interceptorii SM-3 (care vor fi amplasaţi la Deveselu) având ca obiectiv angajarea de ţinte aflate în aer, deci nefăcând, pe cale de consecinţă, obiectul Tratatului INF.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *