Cum i-a atras Usatâi pe liderii Platformei DA în fața parlamentului şi ce le pregăteşte/ Opinie

A fi hâtru nu presupune obligatoriu a fi și deștept, aici mă refer la Renato Usatîi, și invers, a fi deștept, nu presupune obligatoriu să fii și hâtru, aici mă refer la liderii platformei DA, care au mușcat momeala lui Usatîi și Dodon, ca niște elevi de clasa-ntâi. Când Usatîi a declarat că va ieși la proteste, evident că m-am gândit că gata, s-a zis cu protestele celor din DA, că orice nu s-ar spune și nu s-ar face, intențiile lui Usatîi și Dodon sunt complet necurate, iar scopul lor este clar, să deturneze protestul DA. Trecând direct la subiect, duminica aceasta, 4 octombrie, și DA (Demnitate și Adevăr) și DU (Dodon și Usatîi) vor organiza proteste categorice, după cum zic ei, și că nu-și vor mai cere țara înapoi, ci o vor lua-o. Declarațiile ambelor tabere sunt pe cât de tupeiste, pe atât de amenințătoare și, de ce nu, realizabile. Când minte nu-i, de la scandări la aruncatul cu piatra e doar un pas, ori mă tem că nu un pas, ci un fas!

Așadar, duminică, în centrul Chișinăului va fierbe un adevărat cazan politic. Mii de oameni, reprezentând stânga și dreapta politică din Moldova, se vor afla la doar câțiva metri unii de ceilalți și declară că sunt porniți să dea jos guvernarea. Ultima oară când s-a întâmplat așa ceva, în aprilie 2009, a ieșit un adevărat haos, soldat cu clădiri incendiate, morți, răniți și sute de arestați. Probabil de data aceasta poliția, cei din securitate și cei din forțele speciale vor fi mai bine dotați și pregătiți ca atunci, însă cu siguranță că, în caz de violențe, care cel mai probabil nu vor duce la nimic, din lipsă de lideri și bună organizare, vor fi trași la răspundere liderii celor două tabere. Iar așa cum Usatîi e cetățean rus, iar Dodon e și el un fel de slugă pe la Moscova, ăștia vor scăpa ușor, iar vina pentru potențialele violențe la va reveni celor din DA. Chiar dacă ei îndeamnă lumea la calm, știm cu toții prea bine ce se întâmplă când turma se avântă într-o cacealma. Hai, închipuiți-vă o justiție moldovenească împotriva lui Cheianu, Durbală, Andrei și Vasile Năstase și restul. Vă dați seama că n-au nicio șansă? Așa cum n-au nicio șansă să schimbe ceva dormind în corturi în PMAN, exact la fel nu au nicio șansă în fața unei instanțe de judecată (în caz că).

Nu încerc să sperii pe nimeni, nu încerc să conving pe cineva că laptele-i negru, îmi doresc doar ca omul de rând să înțeleagă că oamenii aceștia sunt periculoși și toate demonstrațiile acestea pot duce la violențe și victime. Nu uitați că regizorii spectacolului pe care-l derulează Usatîi și Dodon au școala KGB-ului, iar atribuirea unei eventuale violențe celor din DA, e un fleac, un aliniat în ghidul securistului, pagina 38, ”Cum să deturnezi un protest”. Recent, Daniel Baer, ambasadorul american la OSCE, într-un interviu acordat Europei Libere, și-a exprimat temerea că protestele de la Chișinău au drept cauză proasta guvernare pe plan intern, iar Rusia ar putea să încerce să le folosească în interes propriu. Și are dreptate domnul ambasador, iar cei din DA, necătând la acestea, încearcă nu știu ce să demonstreze și anunță și ei proteste de amploare într-o zi cu Usatîi și Dodon. Și chiar n-aș vrea să cred că ambele tabere fac același joc, dar istoria ne arată că orice e posibil.

Blogul lui Dragoș Galbur

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.