Cadrul European de Asigurare a Calităţii a fost instituit de Asociaţia Europeană pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ENQA), Uniunea Europeană a Studenţilor (ESU), Asociaţia Universităţilor Europene (EUA) şi Asociaţia Europeană a Instituţiilor de Învăţământ Superior (EURASHE).

EQAR este un organism independent, constituit din agenţiile care se conformează unui ansamblu comun de principii în materie de asigurare a calităţii în Europa şi care stabilesc, la nivel european, liniile directoare privind standardele de asigurare a calităţii în învăţământul superior.

Misiunea EQAR este să contribuie la dezvoltarea Spaţiului European al Învăţământului Superior prin creşterea transparenţei în asigurarea calităţii.

Republica Moldova şi-a asumat obligaţia să întreprindă acţiunile necesare pentru asigurarea calităţii în învăţământul superior prin punerea în aplicare a principalelor documente. Este vorba despre Strategia Educaţia 2020, noul Cod al educaţiei şi Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

De menţionat că Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior din Republica Moldova are, prin Codul educaţiei, obligaţia legală de a face demersurile necesare de înscriere în registrul european gestionat de EQAR în termen de cel mult trei ani de la înfiinţare.