14:56:20 18.04.2024
Stiri

TUPEU // Un medic din Chișinău riscă să fie SANCȚIONAT pentru că NU a vorbit rusește

Social 30.09.2015 11:59 Vizualizări14455 Autor: Mariana Rață
TUPEU // Un medic din Chișinău riscă să fie SANCȚIONAT pentru că NU a vorbit rusește kp.md


Șeful Consiliului teritorial pentru determinarea dizabilității și capacităților de muncă (CTDDCM) din sectorul Râșcani, Alexandru Mândru, riscă să fie penalizat de către conducerea Consiliului Național pentru determinarea dizabilității și capacităților de muncă pentru faptul că i-a răspuns în română unei paciente vorbitoare de limba rusă.

Revoltată, pacienta s-a plâns pe o rețea de socializare, iar în doar câteva ore mai multe publicații de limba rusă din R. Moldova au sărit în apărarea ei, criticând comportamentul medicului, pe care nici nu l-au contactat pentru a afla poziția lui.

Ziarul NAȚIONAL l-a telefonat pe Alexandru Mândru, iar medicul ne-a povestit ce i s-a întâmplat în ajun.

„Eram în pauza de masă când în cabinetul meu a dat buzna o femeie și a început a mă întreba despre lista documentelor de care are nevoie pentru a-și perfecta grad de invaliditate. Eu tocmai eram cu cafeaua și tartina în mână și am rugat-o să aștepte. I-am atras atenția că pe coridor este afișat orarul nostru de muncă, dar și informații despre documentele necesare pentru perfectarea gradului de invaliditate. Când i-am spus asta, s-a enervat și mi-a reproșat că anunțurile sunt scrise în limba română și ea nu înțelege. „Asta ce înseamnă că vorbitorii de limbă rusă nu au dreptul să obțină grad de invaliditate?”, s-a răstit ea la mine și apoi a ieșit. Peste câteva minute s-a întors și m-a fotografiat”, reconstituie medicul evenimentele din ajun, prin care a ajuns „vedetă” în presa de limba rusă de la Chișinău.

Alexandru Mândru, care este și expertul principal în determinarea dizabilității și capacității de muncă din Chișinău, recunoaște că obișnuiește să discute în română cu pacienții, dar nu a avut până acum astfel de incidente, deși lucrează în domeniu din 1985.

„Eu îmi iubesc limba mamei și mă conduc de ce e scris în Constituție. La noi, niciun document nu este perfectat în limba rusă, doar în limba de stat. Desigur, atunci când văd că pacienții mei nu înțeleg deloc limba română, le vorbesc în rusă. De obicei însă, eu le vorbesc în română și ei în rusă. Unii se dau după mine. La început spun că vorbesc prost în limba română, dar eu îi încurajez. Azi mai rău, mâine mai bine. Așa se învață o limbă”, ne explică medicul.

Alexandru Mândru își amintește că, atunci când era mic, la ei în sat a venit un președinte de colhoz rus și a făcut-o de nimic pe mama lui pentru că aceasta nu știa să vorbească limba rusă. „A numit-o cu cele mai urâte cuvinte. Eu nu încerc să mă răzbun, dar trebuie să îmi respect limba. În plus, m-am consultat cu un avocat și acela mi-a spus că nicio lege nu mă poate obliga să vorbesc o altă limbă în țara mea”, ne mai spune el.

După incidentul de ieri, pacienta supărată a revenit astăzi la CTDDCM din Râșcani.

„Am discutat din nou și ea și-a cerut scuze pentru scandalul de ieri. Mi-a spus că era nervoasă. Eu am discutat în română. Doamna vorbește bine limba română”, mai spune Alexandru Mândru.

Deși conflictul pare să se fi aplanat, medicul a trebuit totuși să dea explicații conducerii Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Șefa Consiliului, Ludmila Sochircă, a declarat presei de limba rusă că va lua „cele mai drastice măsuri” în privința medicului.

„Pacientul întotdeauna are dreptate! Trebuie să fim mai toleranți!”, a spus Sochircă pentru „Komsomolskaia Pravda”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md