Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   O nouă pictură monumentală din…

O nouă pictură monumentală din Polonia, la Chișinău

Un grup de artiști polonezi și moldoveni a realizat a patra pictură monumentală din cartierul Botanica din Chișinău. De data aceasta, subiectul lucrării sunt drepturile copiilor. Pictura de pe peretele exterior al blocului aflat pe bd. Decebal 64 va fi dezvelită joi, 1 octombrie 2015, la ora 13:00.

Proiectul picturii aparține tânărului artist moldovean Radu Dumbravă, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău și reprezintă un băiețel pe bicicletă, iar deasupra lui zboară berze. Simbolistic, aceasta face referire la conceptele drumului vieții și a libertății. Copilul pornește într-o călătorie în care și el însuși își va dobândi aripi pentru a se înălța deasupra lumii. Berzele sunt de asemenea o pasăre reprezentativă pentru natură atât în Polonia, cât și în Moldova.

Pictura este realizată de artiști ai Școlii de Pictură Murală din Gdańsk: Rafał Roskowiński, Monika Reut și Wojciech Woźniak, cărora li s-au alăturat profesorul Valeriu Jabinschi și studenții Radu Dumbravă și Filip Orlov din cadrul AMTAP. Între 30 septembrie și 30 octombrie, în sala 101 din clădirea Facultății de Arte Plastice AMTAP (str. 31 August 137) este prezentată o expoziție cu fotografii ale picturilor create de Școala de Pictură Murală din Gdańsk în diferite locuri.

Proiectul decorării blocurilor din cartierul Botanica cu opere de artă monumentală are drept scop revitalizarea vieții sociale și culturale a zonei, precum și promovarea artei urbane. Primăriei Municipiului Chișinău și Institutului Polonez din București, care a inițiat proiectul acum patru ani, i s-au alăturat anul acesta Institutul Culturii Urbane și Școala de Pictură Murală din Gdańsk, precum și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone.

Arta murală începe să câştige un potenţial aparte în oraşele din Europa Centrală şi de Est graţie arhitecturii specifice din cartierele de locuinţe. Un bun exemplu îl reprezintă Cartierul Zaspa din Gdańsk, un cartier muncitoresc obişnuit, cunoscut doar pentru faptul că în anii ’80, într-unul dintre blocuri a locuit Lech Wałęsa. În urma înfiinţării Galeriei de Artă Monumentală care în prezent conține 54 de picturi murale, cartierul a devenit o atracţie culturală şi turistică a oraşului, precum şi un loc de întâlnire şi creaţie pentru artişti din diferite domenii.