Rusia critică dur organizarea de către Barack Obama a unui summit antiterorism la sediul ONU

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a criticat marți organizarea de către SUA a unui summit antiterorism la New York în marja Adunării Generale a ONU și a precizat că nu va lua parte activ la acesta, informează AFP.

Potrivit ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, citat de agenția Ria Novosti, delegația rusă se va mulțumi să trimită un diplomat „pentru a acoperi evenimentul”.

Președintele american Barack Obama organizează marți un summit antiterorism menit mobilizării coaliției împotriva Statului Islamic (SI) create în urmă cu peste un an, fără un rezultat evident, într-un moment în care Rusia începe să se implice în criza din Siria.

Au fost invitate la acest summit 104 state și în jur de o sută de organizații regionale, precum și reprezentanți ai societății civile și lideri religioși.

Pe lângă Barack Obama, oratorii vedetă ar urma să fie premierul irakian Haider al-Abadi și președintele nigerian Muhammadu Buhari, a cărui țară este vizată în mod constant de atacurile grupului islamist Boko Haram.

„Noi credem că totul trebuie să se facă conform regulilor în cadrul ONU. Nu servește la nimic ca SUA să tragă spuza pe turta lor și să-și aroge prerogativele Națiunilor Unite’, a spus ambasadorul rus la ONU.

Vitali Ciurkin susține că inițiativa reprezintă „o lipsă de respect grosolană” față de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și „subminează eforturile’ organizației în materie de luptă antiteroristă.

„ONU au propria lor strategie antiteroristă și toate acestea ar fi putut fi dezbătute în liniște la ONU. Dar americanii nu ar fi americani dacă nu ar încerca să-și demonstreze rolul conducător, chiar dacă doar pe hârtie”, a mai spus el.

„Ei demonstrează că, chiar și în această clădire (a ONU — n.r.), Obama este cel care comandă. Este pur și simplu păcat”, a adăugat Ciurkin. Potrivit Reuters, remarca aceasta ar fi fost atrasă de prezența la summitul organizat de Barack Obama a reprezentanților Kosovo, care nu este membră a ONU și a cărei independență nu a fost recunoscută de Rusia.

Summitul are loc a doua zi după apelul lansat de Vladimir Putin pentru crearea, aprobată printr-o rezoluție a ONU, a unei „largi coaliții antiteroriste” împotriva grupării jihadiste Statul Islamic care s-ar sprijini pe armata siriană și ar permite menținerea la putere a președintelui Bashar al-Assad, variantă respinsă de occidentali.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...