Deşi anterior a refuzat în repetate rânduri să pornească un proces împotriva lui Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî, acum instituţia dă vină pe CSM pentru imposibilitatea de a continua cercetarea, întrucât Consiliul a interzis ridicarea imunităţii judecătorilor cu pricina. 

În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu şi-a dat acordul pentru urmărirea penală a celor trei judecători, procurorii spun că nu au alte pârghii de a continua cercetările. 

„A fost clasat procesul penal. Motivul: Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să-şi dea acordul privind pornirea urmăririi penale în cazul judecătorilor vizaţi în sesizare. Sunt circumstanţe ce exclud efectuarea urmăririi penale în continuare”, a precizat Andrei Băeşu, procuror la Procuratura Anticorupţie 

Clasarea procesului penal vine după ce acum două luni CSM a respins solicitarea procurorului general de a ridica imunitatea judecătorilor CSJ Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî. Asta chiar dacă în sesizare era menţionat faptul că există o bănuială rezonabilă privind comiterea de către magistraţii vizaţi a unei infracţiuni prevăzute de Codul Penal, mai exact pronunţarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii. Subiectul a fost discutat cu uşile închise la CSM, iar preşedintele structurii a refuzat să spună cum s-au repartizat voturile în acest caz şi care a fost motivul refuzului.

Cert este că trei dintre cei zece membri prezenţi la şedinţă au avut opinii separate. În consecinţă, avocatul Andrei Năstase, care anterior a solicitat în zadar Procuraturii Generale să iniţieze anchete penale pe numele judecătorilor care au emis decizia ce obliga statul să plătească o presupusă datorie a unei firme letone faţă de un avocat moldovean, a depus o cerere de chemare în judecată a CSM.

Năstase cere la Curtea Supremă de Justiţie anularea deciziei şi obligarea Consiliului să aprobe iniţierea urmăririi penale pe numele magistraţilor vizaţi. CSJ nu a fixat însă o dată a şedinţei în care va examina cererea avocatului.

Precizăm că CSM a respins solicitarea procuraturii privind cercetarea penală a celor trei magistraţi, chiar dacă, anterior, şi Inspecţia Judiciară, din cadrul Consiliului, a stabilit că Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî au comis încălcări, constatări pe care judecătorii vizaţi le-au respins. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.