09:28:13 25.04.2024
Stiri

Sistem NOU de irigare în sudul R. Moldova

Economie 29.09.2015 09:30 Vizualizări2558 Autor: Galina Munteanu
Sistem NOU de irigare în sudul R. Moldova


Bucurie pentru agricultorii din sudul R. Moldova. Locuitorii din satul Chircani-Zârnesti, raionul Cahul, vor avea un sistem nou de irigare. Acesta a fost reconstruit în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA.

Potrivit vicepreședintei Corporației Provocările Mileniului (CPM), Nancy Lee, reconstrucția sistemului de irigare Chircani-Zârnești este o investiție a poporului american în viitorul fermierilor din această zonă, care trebuie să folosească oportunitățile oferite de noul sistem pentru a trece la agricultura performantă.

Ambasadorul SUA, James D. Pettit, și-a exprimat speranța că noul sistem de irigare va ajuta agricultorii din zonă să cultive produse competitive care vor putea fi exportate și vor fi mai puțin dependenți de condițiile climaterice.

La rândul său, directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului (FPM) Moldova, Valentina Badrajan, a încurajat fermierii să adopte tehnologii moderne de cultivare a produselor agricole, solicitându-le totodată să întreprindă acțiuni pentru a asigura durabilitate investiției Guvernului SUA.

Sistemul de irigare Chircani-Zârnești a fost construit în anii 1960, iar din 1998 acesta nu funcționează. Nici canalele de drenaj, care sunt în aria acestui sistem, nu au mai fost curățate de mai bine de 20 de ani.

La reconstrucția sistemului este utilizată o abordare nouă pentru sectorul de irigare din R. Moldova bazată pe module sau sub-sisteme de irigare, fiecare fiind independent unul fața de altul, dotat cu unitatea de pompare proprie ce poate deservi o suprafață de circa 160-350 ha.

Construcția modulară a sistemului de irigare pe râul Prut este unică pentru R. Moldova și le va permite fermierilor să reducă costurile de energie, să minimizeze riscurile în cazul unor accidente de rețea, dar și să gestioneze mult mai simplu unitatea de pompare.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md