Curtea de Conturi: CEC a asigurat un management aproape corect al banilor în electorala din 2014

Curtea de Coturi a prezentat, astăzi, în ședință publică, Raportul auditului conformității privind utilizarea mijloacelor financiare publice destinate alegerilor parlamentare în anul 2014 la Comisia Electorală Centrală.

Conform Raportului de audit, în scopul organizării și desfășurării alegerilor parlamentare din anul 2014, Comisiei Electorale Centrale i-au fost alocate mijloace financiare în sumă de 35 milioane 287 de mii 300 de lei.
Auditorii de la CC au constat că CEC a respectat și a asigurat un management corect al banilor alocați pentru desfășurarea alegerilor din noiembrie 2014. Probele de audit denotă că unele procese financiare ale entității au fost susținute de controale interne, care au asigurat respectarea cadrului legislativ-normativ aferent, însă mai există și unele carențe.

Astfel, conform datelor din raportul CC există anumite rezerve față de acțiunile financiare ale CEC, determinate de factori externi, cât şi de nefuncţionarea unor elemente ale controlului intern, fiind identificate incertitudini în stabilirea numărului de membri în birourile electorale ale secțiilor de votare în funcție de numărul alegătorilor; absența normelor privind calcularea indicatorului aplicat la planificarea cheltuielilor ce țin de retribuirea muncii, din cauza lipsei reglementărilor de rigoare.

De asemenea lipsa modului de distribuire și raportare a mijloacelor alocate pentru alegerile organizate și desfășurate peste hotarele țării.

Auditorii au mai depistat carențe nesemnificative în executarea cheltuielilor privind remunerarea muncii și achiziția bunurilor și serviciilor și funcționalitatea redusă a unor controale generale a tehnologiilor informaționale.

CEC urmează să implementeze, în termen de 12 luni de la adoptarea Hotărârii asupra Raportului de audit, recomandările care făcute de Curtea de Conturi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.