21:45:39 24.04.2024
Stiri

Legea cetățeniei române, MODIFICATĂ. Mai multe termene au fost prelungite

Social 28.09.2015 16:42 Vizualizări5064 Autor: Stela Mihailovici
Legea cetățeniei române, MODIFICATĂ. Mai multe termene au fost prelungite nasul.tv


Autoritățile române au aprobat printr-o ordonanță de urgență mai multe modificări la Legea cetățeniei. Documentul a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit noilor reglementări, a fost extins cu două luni termenul în care solicitantul poate să-și completeze dosarul, dacă Autoritatea Națională pentru Cetățenie a constatat că lipsesc anumite documente.

Astfel, în cel mult patru luni de la primirea solicitării din partea secretariatului tehnic al Comisiei de cetățenie, persoana va putea să prezinte actele suplimentare, în caz contrar, cererea de solicitare a cetățeniei va fi respinsă.

Autoritățile au introdus noțiunea de „primul termen” în care Comisia trebuie să verifice îndeplinirea condițiilor necesare acordării sau redobândirii cetățeniei, fiind prevăzute cel mult cinci luni de la data înregistrării cererii solicitantului.

De asemenea, a fost majorat de la trei la șase luni termenul în care persoana este obligată să depună jurământul, după ce a fost semnat ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie de acordare sau redobândire a cetățeniei.

În Articolul 8 al Legii cetățeniei au fost introduse două alineate noi care prevăd:

„Cetățenia română se poate acorda cetățenilor străini care au contribuit în mod deosebit la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate”.

„Cetățenia română poate fi acordată cetățeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportululi, dacă solicitantul va reprezenta România în loturile naționale, în conformitate cu reglementările statutare ale federației sportive internaționale la care România este afiliată”.

Un articol nou în Legea cetățeniei vizează persoanele cercetate penal. Norma stabilește că „în situația în care persoana care a solicitat acordarea sau redobândirea cetățeniei române este cercetată într-o cauză penală, Comisia poate dispune suspendarea procedurii de acordare sau redobândire a cetățeniei până la finalizarea acelei cauze”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md