Actualitate

Numărul cazurilor de rabie a crescut aproape de două ori

„Cele mai multe cazuri de infectare au fost identificate la bovine, cîini, vulpi şi pisici, iar cele mai frecvente cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate în raioanele Anenii Noi şi Străşeni, urmate de Făleşti şi Orhei. Situaţia epizootică pe ţară este relativ stabilă, deşi se înregistrează o tendinţă de creştere a morbidităţii, după ce s-au înmulţit animalele hoinare, iar unii proprietari de animale domestice ignorează avertismentele specialiştilor şi ţin dobitoacele priponite în apropierea fîşiilor forestiere”, a menţionat Vitalie Carauş.

Funcţionarul a constatat că lucrul de sensibilizare a populaţiei a dat rezultate, astfel, în ultimii ani rabia a afectat în mare parte animalele şi mai puţin oamenii. „Ultimul caz de deces din cauza rabiei a avut loc în anul 2003 în raionul Drochia, cînd nu a putut fi salvată o fetiţă. În prezent avem o bună conlucrare cu Centrul de Sănătate Publică, cu asociaţiile de vînători, Agenţia "Moldsilva", alte organizaţii de stat şi neguvernamentale, împreună desfășurăm mai multe campanii și ca rezultat în ultimii 12 ani nu avem niciun deces provocat de virusul rabiei”, a subliniat Carauş.

Dat fiind faptul că boala turbării se acutizează mai ales toamna şi primăvara, specialistul de la ANSA a avertizat populaţia să fie mai atentă în această perioadă în raport cu animalele, în special cu cele din grupa de risc. „Cîinii vagabonzi şi vulpile sînt o mare primejdie, fiind principalii transmiţători de infecţie. Ultimele date arată că numărul permis de vulpi la o sută de kilometri pătraţi este mai mare de 4-5 ori. Trebuie să se dea dovadă de mai multă precauţie în zonele împădurite, iar primăriile să ia decizii serioase privind lichidarea haitelor de animale hoinare”, a mai spus Vitalie Carauş.

Anual la 28 septembrie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, cu scopul de a înştiinţa populația despre riscul de îmbolnăvire și de a oferi informații asupra modului de prevenire prin care cetățenii și instituțiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de rabie. Anual se înregistrează aproximativ 55 de mii de decese din cauza acestei boli, 40% din cei mușcați de un animal bolnav sînt copiii sub 15 ani, iar cîinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *