Renato Usatâi: „În câteva săptămâni va apărea un nou partid în frunte cu Maia Sandu”

Președintele Partidului Nostru Renato Usatâi declară că în câteva săptămâni în Moldova urmează să fie creat un nou partid politic, condus de ex-ministrul Educaţiei Maia Sandu. „Va fi un proiect politic “de urgenţă”, sprijinit de europeni şi de partenerii din SUA”, a declarat Usatâi astăzi la o conferinţă de presă.

Potrivit lui, în noul partid vor fi incluşi mai mulți conducători ai instituțiilor de stat, manageri de top din diferite domenii, dar și oameni din business. “Va fi un control dur al calității membrilor acestora”, a menționat Renato Usatâi.

„Acum se adună echipa, eu deja ştiu opt oameni care vor face parte din acest partid, în afara de Maia Sandu. Liderii DA se simt dezamăgiţi, ei nu au fost invitaţi, iar ei deja se vedeau in fruntea acestui nou partid. Mie îmi place această iniţiativă”, a adăugat liderul PN.

Totodată, Renato Usatâi a declarat că acest proiect ar demonstra că „partenerii din occident” deja se pregătesc de alegeri anticipate, creând o alternativă politică PLDM, PDM şi PL. care au dezamăgit aşteptările.

El a mai opinat că Mihai Ghimpu este dispusă să părăsească alianţa de guvernare, pentru că înţelege că la eventualele anticipate noul partid va fi primul în preferinţele alegătorilor pro-europeni, însă acesta nu va câştiga majoritatea parlamentară. „Liderul PL speră că în acest caz mandatele liberalilor vor fi de aur”, a mai spus Renato Usatâi.

Moldova.ORG precizează că Renato Usatâi nu este la prima declaraţie de acest gen, „prorocind” eventuali candidaţi pentru diferite funcţii. Astfel, anul curent, Usatâi a declarat, la funcţia de premier va fi numit guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili, iar anul trecut el declarase că Iurie Leancă va fi acel care va deţine funcţia de şef al Executivului.

În context, este de remarcat că la 21 septembrie Maia Sandu a anunţat că împreună cu câțiva colegi va crea o organizație non-guvernamentală care să contribuie la promovarea reformelor în Republica Moldova.

„Am să încerc și eu să contribui la acest proces (n.r. de dezvoltare a ţării) construind o organizație care să monitorizeze deciziile și acțiunile administrației publice și să propună soluții pentru problemele cu care se confruntă țara”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru portalul Anticorupţie.md.

Fostul ministru a precizat că se află în SUA pentru câteva săptămâni, unde încearcă să se documenteze despre posibilitățile de implicare.

„Sunt în SUA pentru câteva săptămâni, într-o vizită pe care am planificat-o cu mai mult timp în urmă. Am anunțat mai devreme că nu vreau să plec din educație și încerc să mă documentez aici despre posibilitățile de implicare. Discut cu persoane cu experiență în domeniul educațional din sectorul asociativ, dar și cu altă lume preocupată de buna guvernare. Sper să reușim împreună cu câțiva colegi să creăm o organizație non-guvernamentală care să contribuie la promovarea reformelor în Republica Moldova”, a spus atunci Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.