22:06:03 23.04.2024
Stiri

Tesniuni între Armenia și Azerbaidjan: Un nou război, pe punctul de a IZBUCNI în Caucaz

Știri 27.09.2015 15:33 Vizualizări2816 Autor: Ziarul National
Tesniuni între Armenia și Azerbaidjan: Un nou război, pe punctul de a IZBUCNI în Caucaz Wikipedia


Armenia a ameninţat sâmbătă Azerbaidjanul cu represalii militare după incidentele sângeroase din regiunea separatistă Nagorno-Karabah pe care şi-o dispută cele două foste republici sovietice din Caucaz, stârnind teama unei escaladări fără precedent a armistiţiului fragil din ultimii 20 de ani, notează AFP.

În timp ce ciocnirile se înmulţesc în aceste zile şi implică armament din ce în ce mai greu, preşedintele armean, Serj Sarkisian, a denunţat „încălcări grosolane ale armistiţiului” din partea Azerbaidjanului, adăugând că ţara sa „se teme de un război, dar nu se teme să lupte”.

„Armenia - şi când vorbesc de Armenia Nagorno-Karabah face parte integrantă din aceasta - se află printre teritoriile cele mai militarizate din lume”, a subliniat el la televiziune.

„Pentru a răspunde la acţiune inamicului, forţele armate armene vor recurge la mijloace proporţionale cu lovituri de artilerie şi rachete vizând poziţiile forţelor azere, mişcările de personal militar şi de echipament”, a precizat la rândul său Ministerul armean al Apărării într-un comunicat.

Armenia şi Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârşitul anilor 1980 din cauza enclavei Nagorno-Karabah.

Parte a Azerbaidjanului în perioada sovietică, Nagorno-Karabah - o regiune separatistă cu o populaţie majoritar armeană - a reprezentat miza unui război soldat cu 30 000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi în perioada 1988-1994.

Violenţele s-au înmulţit din nou în ultimele luni în această zonă, Armenia şi Azerbaidjanul acuzându-se reciproc de lansarea unor atacuri în care anul trecut s-au înregistrat mai multe zeci de morţi.

Vineri, autorităţile din enclavă au afirmat că bombardamente ale armatei azere au ucis patru soldaţi armeni. Joi, trei femei au fost ucise, potrivit unor oficiali de la Erevan, în urma unor tiruri de mortiere lansate de forţele azere asupra teritoriului armean.

Ministerul de Externe de la Baku a acuzat Erevanul că „transformă deliberat civilii în ţinte” bombardând forţele azere aflate în zone locuite.

Într-un comunicat, mediatorii internaţionali reuniţi sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au „condamnat folosirea artileriei” şi au îndemnat cele două ţări să accepte o anchetă cu participarea OSCE referitoare la încălcarea armistiţiului.

„O escaladare a violenţei nu este nici în interesul azerilor, nici al armenilor”, au avertizat ei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md