18:33:25 19.04.2024
Stiri

Moldoveanul cu afacere dulce în Canada! Are 300 de stupi de albine, face miere cu gust de mentă

Moldovenii în lume 26.09.2015 13:18 Vizualizări30347 Autor: Ziarul National
Moldoveanul cu afacere dulce în Canada! Are 300 de stupi de albine, face miere cu gust de mentă fermierul.md


Ion Scarlupin este din Șoldănești și a plecat în Canada, la fel ca mulți alți moldoveni, pentru a asigura un viitor mai frumos lui și familiei sale. Spre regret, nu a putut să profeseze aici medicina veterinară, ceea ce a învățat acasă, așa că a dorit să facă apicultură.

„Aici trebuia să fac facultatea din nou, de aceea am căutat altă soluție. Prima informație era că în Canada nu există albine. Mai târziu am găsit Federația Apicultorilor din Quebec”, spune Ion.

În acea zi apicultorii din Quebec își alegeau președintele și erau ocupați până peste ureche. „Țin minte că la urmă a întrebat cineva dacă există întrebări, iar eu le-am răspuns că am. Le-am spus că mă cheamă Ion și mă ocup cu apicultura. La care mi s-a spus că ei rezolvă alte întrebări acolo, dar mi-a arătat de cine să mă apropii”, își amintește zâmbind Ion.

Are peste 300 de stupi de albine

Așa l-a întâlnit pe Normand Roy, omul de la care a învățat apicultură, iar în scurt timp i-a propus și lucru. Când Normand a zis că vrea să-și cumpere câțiva stupi, Ion l-a rugat să-i cumpere și lui 5 stupi. De atunci a început toată afacerea dulce din Canada.

„În 2011 am început, iar acum am vreo 200 de stupi de producție și vreo sută mai mici. În total ar fi cam 300 de familii de albine”, spune moldoveanul. Ion vinde și regine, iar în viitorul apropiat spune că se va reprofila în vânzarea reginelor. „Este mai ușor și mai profitabil. Stupii aici sunt cu 7 nivele, adică sunt mai înalți ca mine și e greu să-i lucrezi. Am și stupi care dau peste 100 de kilograme de miere. În comparație cu Moldova, aici se face mai multă miere, poate din motiv că plouă”, adaugă Ion Scarlupin.

Lucrează cât îi ziua de lungă

Albinele îi asigură lui Ion și familiei sale un salariu decent și mai mare decât ar lucra pentru cineva în Canada. „Câteodată e greu, pentru că este doar jumătate de an de lucru, dar trebuie să faci bani pentru un an întreg. Iată chiar și acum, la 9 am o întâlnire, apoi vin și mă apuc de lucru la albini. Uneori lucrez până după miezul nopții”, adaugă Ion.

Mierea o vinde mai mult în comunitatea moldovenească, românească, rusească. A avut chiar și clienți care i-au cumpărat miere angro și au exportat-o în China. Ar vrea Ion să vândă mierea și la americani, dar nu are timp ca să se apuce de asta deocamdată.

Miere cu gust de mentă

Ion spune că nu produce pur și simplu miere, ci e una mai deosebită, iar dacă omul o gustă o dată, se îndrăgostește pe loc de ea. „Are gust de mentă, este ceva uimitor, așa miere nu se produce în Moldova și nicăieri. Nu pot explica cum se face asta, deoarece când am trecut analizele nu au găsit deloc mentă. Pare straniu, dar nu pot explica nici eu cum se face mierea acesta cu gust fin de mentă”, povestește Ion.

Încă nu se grăbește să se întoarcă acasă, pentru că are planuri, proiecte și vrea să revoluționeze apicultura. Acum spune că este fericit alături de soție și copilul său în Canada. Visează să aibă cinci stupi numai pentru sine, dar nu își permite încă acest lux.

„Aici există fermieri care au peste 7 sau 12 mii de stupi. Eu nu tind la astfel de nivele. Îmi ajunge cât am. Eu mai am proiecte și sper să fie totul bine. Și clar că mi-aș dori să mă întorc acasă”, adaugă Ion Scarlupin.

Acum știe franceza la perfecție, lucru care îl ajută în afacere. Pentru a vedea mai mult despre produsele din miere, despre Ion și activitatea sa cu albinele, puteți intra pe site-ul personal a lui Ion Scarlupin mielnaturel.ca.

Sursa: fermierul.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md