În cadrul sesiunii de la Varşovia, judecătorii, procurorii şi reprezentanţii mediului academic din mai multe state-membre ale OSCE au susţinut că independenţa şi integritatea judecătorilor este un element crucial în funcţionalitatea unui stat. În acest sens, Republica Moldova a fost criticată pentru proasta investigare a actelor de corupţie, în special a cazului dispariţiei unui miliard de dolari de la trei bănci din ţară.

„Anul trecut, din ţară a dispărut un miliard de dolari. Problema constă în faptul că cele trei partide proeuropene sunt adevăratele surse ale corupţiei. Este vorba despre Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc, membrii coaliţiei. Al treilea membru al acelei coaliţii este domnul Ghimpu, care a fost recent acuzat pentru că s-a alăturat Alianţei din care fac parte oameni care au furat acest miliard de dolari. Există indicii clare că oligarhii dau indicaţii judecătorilor după bunul lor plac”, a menţionat un reprezentant al Fundaţiei de Cercetare în Democraţie.

Cei trei politicieni moldoveni vizaţi nu au răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie. Flagelul corupţiei din Moldova este endemic, iar politicienii care contribuie la acest lucru sunt protejaţi de justiţie a continuat acelaşi vorbitor, membru al unei fundaţii de cercetare în democraţie.

„Dispariţia miliardului nu este investigată în niciun fel. În aceste condiţii, când un participant direct în această crimă este un lider al partidului proeuropean, el este protejat de justiţia din Moldova. Apărătorii drepturilor omului din Republica Moldova şi jurnaliştii care investighează aceste fapte, însă, se lovesc în primul rând, de lipsă totală de independenţă din partea justiţiei. Îndemn în acest sens, OSCE să atragă atenţia asupra acestei situaţii scandaloase fără precedent şi ruşinoasă”, a mai spus reprezentantul Fundaţiei.

Întrunirea anuală a OSCE de la Varşovia, privind implementarea dimensiunii umane se desfăşoară în perioada 21 septembrie - 2 octombrie. În aceste 2 săptămâni, reprezentanţii statelor-membre ale OSCE discută cele mai stringente probleme ce ţin de încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.