Potrivit surselor ZdG, cei doi au ajuns separat la restaurant în jurul orei 16:00 şi au stat până după ora 23:00 într-un loc dosit de ochii celor prezenţi. Localul unde a avut loc întâlnirea aparţine naşului de cununie al speakerului Candu, prim-vicepreşedintelui PD Vladimir Plahotniuc.

Luni, adică a doua zi după această întâlnire, Dorin Drăguţanu şi-a prezentat demisia. Decizia a fost catalogată de mai mulţi experţi drept una surprinzătoare, pentru că a survenit în ajunul vizitei reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional la Chişinău, care urmau să discute, inclusiv cu guvernatorul, un eventual împrumut pentru ţara noastră.

ZdG a încercat să afle despre ce au discutat cei doi şi dacă întâlnirea a influenţat decizia lui Drăguţanu de a părăsi postul după şase ani de guvernare a Băncii. După apeluri repetate, preşedintele Parlamentului a răspuns la telefon şi a acuzat jurnaliştii de „insistenţă obraznică”. Întrebat despre ce a discutat cu guvernatorul demisionar, acesta a evitat un răspuns, dar nu a confirmat şi nici nu a negat întâlnirea. Mai mult, speakerul a recomandat celor de la ZdG să apeleze Serviciul de presă al instituţiei atunci când apar întrebări.

Ulterior, jurnaliştii au contactat Serviciul de presă al Parlamentului pentru a obţine un oarecare răspuns. Victoria Ocară, consilierul preşedintelui Parlamentului, a confirmat că ce doi s-au întâlnit, doar că, potrivit ei, întâlnirea a avut loc luni, 21 septembrie, în biroul lui Candu, după ce Drăguţanu a susţinut conferinţa de presă în cadrul căreia şi-a anunţat demisia şi nu duminică. Cu referire la întâlnirea de duminică, consilierul speakerului a declarat că nu cunoaşte nimic, deoarece duminica este zi de odihnă. 

Ulterior, Victoria Ocară a revenit cu un apel şi a confirmat întâlnirea. Ocară susţine că aceasta a avut loc duminică, „la solicitarea expresă a guvernatorului într-un local privat din capitală, fapt confirmat de preşedinte în cadrul unei emisiuni TV”. Discuţia a vizat inclusiv demisia anunţată a doua zi de Drăguţanu şi s-a desfăşurat în acel local privat, şi nu în birourile de serviciu, pentru că era zi de odihnă. „Dl preşedinte a avut şi luni dimineaţa (tot înainte de demisie) o întâlnire cu cei doi reprezentanţi ai BNM, care a vizat, la fel, demisia acestora”, a confirmat Victoria Ocară.

Încercările numeroase de a discuta subiectul cu Dorin Drăguţanu nu s-au soldat cu succes. Guvernatorul nu a răspuns la telefonul său mobil. ZdG a solicitat şi Serviciului de presă al BNM un răspuns oficial. Ofiţerul de presă a asigurat că revine cu un apel pentru a transmite declaraţia şefului demisionar, însă aşa şi nu a revenit cu un sunet. La insistenţele jurnaliştilor, ofiţerul de presă a declarat că a anunţat guvernatorul despre solicitări, dar acesta este prea ocupat cu atribuţiile funcţiei şi nu are timp, deocamdată, pentru a răspunde presei. În această seară, BNM a anunţat că Drăguţanu este plecat din ţară, fiind la Tbilisi, la o reuniune a guvernatorilor.

Amintim că speakerul Andrian Candu şi-a exprimat, cel puţin oficial, nemulţumirea privind demisia pripită a şefului BNM. Acesta afirma la începutul săptămânii că hotărârea trebuia să fie anunţată cu trei luni mai devreme, înainte de a se vorbi despre această hotărâre în public. „Demisia lui Drăguţanu şi a lui Moloşag nu va ajuta cu nimic ţara. Dimpotrivă, aceste demisii ar putea să afecteze şi mai mult ţara. Există anumite riscuri”, a declarat Candu imediat după anunţarea demisiei guvernatorului.

Andrian Candu şi Dorin Drăguţanu se cunosc de cel puţin 13 ani. Între 1998 şi 2009, Dorin Drăguţanu a ocupat mai multe funcţii de conducere în cadrul companiei de audit PricewaterHouseCoopers Moldova (PwC Moldova). În aceeaşi companie a activat şi Adrian Candu în perioada 2002-2010, în calitate de manager senior. Între 2003-2005 Drăguţanu a ocupat postul de Manager de Ţară în compania PwC Moldova. Respectiv, Candu s-a aflat în subordinea lui Drăguţanu.

Potrivit unor surse, anume relaţia dintre Andrian Candu şi Dorin Drăguţanu l-a propulsat pe ultimul în funcţia de guvernator al BNM. Aceleaşi surse susţin că între liderul PL, Mihai Ghimpu, şi Dorin Drăguţanu, guvernatorul demisionar, nu există nicio relaţie de rudenie, aşa cum s-a speculat în presă încă din momentul numirii acestuia la şefia BNM, în noiembrie 2009.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.