Moscova furioasă pe Anatol Şalaru din cauza Muzeului ocupației sovietice

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse se arăta indignat şi revoltat de ideea ministrului Apărării, Anatol Şalaru, de a crea un Muzeu al ocupaţiei sovietice ;i califică drept o „blasfemie” demontarea memorialului tanchiştilor-eroi.

„Este cinic că autorităţile de la Chişinău întreprind astfel de acţiuni în anul în care sărbătorim 70 de ani de la victoria asupra fascismului”, se arată într-un comunicat al Diplomaţiei ruse, dat difuzării astăzi. Ba mai mult, aceasta acuză Guvernul de la Chişinău de pasivitate faţă de acţiunile de vandalism faţă de monumentele ridicate în amintirea „războiului pentru apărarea patriei”.

De asemenea, MAE rus a acuzat autorităţile Republicii Moldova că nu respectă obligaţiunile unui acord semnat de statele din CSI, inclusiv de Moldova, care prevede „perpetuarea memoriei a curajului și eroismului popoarelor din Comunitatea Statelor Independente în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945”.

Moldova.ORG reaminteşte că săptămâna trecută, ministrul Apărării, Anatol Şalaru, a anunţat că la Chișinău va fi înființat Muzeul ocupaţiei sovietice în cadrul Centrului de Cultură şi Istorie Militară al Armatei Naţionale, context în care a fost demontat şi tancul T-34, aflat până atunci pe teritoriul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”.
Anatol Şalaru a menţionat că Muzeul ocupaţiei sovietice este necesar pentru ca tinerii să cunoască adevărul istoric şi consecinţele acestei perioade. Ministrul a declarat că niciun cetăţean care-şi îndeplineşte serviciul în cadrul Armatei Naţionale nu trebuie să fie educat prin simboluri militare sovietice şi cu o mentalitate de „învins” în faţa ocupanţilor.
Deschiderea expoziţiei permanente a Muzeului ocupaţiei sovietice va avea loc la data de 27 martie 2016.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.