icon

Au fost identificate noile proiecte ce urmează a fi implementate în Republica Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului României

22-09-2015 20:04
972

Guvernele Republicii Moldova și României s-au reunit astăzi, la Constanța, într-o ședință comună. În cadrul acesteia, Cabinetele de miniștri au stabilit domeniile care vor beneficia de asistență tehnică şi financiară în baza ajutorului nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat țării noastre de România.

 

Astfel, de acoperire financiară vor beneficia proiecte din domeniul transporturilor, ce vizează proiectarea și construcția unor noi poduri peste Prut, proiecte de interconectare a sistemelor de transport de energie și gaze naturale, menite să asigure independența energetică a Republicii Moldova. Membrii celor două Guverne au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea investițiilor românești în diverse sectoare economice din țara noastră.

 

De asemenea, vor fi finanțate proiecte din domeniul sănătății și al mediului, precum și vor fi suplimentate fondurile pentru reparația grădinițelor. Potrivit Premierului român Victor Ponta, cel mai popular proiect din Republica Moldova finanțat de Guvernul României – construirea și repararea instituțiilor preșcolare, va continua cu alocarea, în perioada imediat următoare, a sumei de cinci milioane de euro.

 

În cadrul ședinței, membrii Cabinetelor de miniștri au discutat și despre dezvoltarea domeniului sănătății, prin extinderea serviciului de intervenție de urgențe SMURD în Republica Moldova și investiții pentru centre de dializă din principalele spitale. Părțile au convenit și asupra necesității sporirii calității produselor moldovenești, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene și să devină competitive pe piața UE. În acest sens, vor fi dezvoltate proiecte investiționale pentru modernizarea sectorului agricol. Totodată, au fost discutate mecanisme comune de promovare a produselor din Republica Moldova și România pe piețele externe.

 

Tot astăzi, a fost semnată Înțelegerea Tehnică de colaborare în domeniul standardizării militare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale a României, în scopul susținerii și modernizării Armatei Naționale moldovenești.

 

La final, Premierul de la Chișinău a exprimat gratitudine părții române pentru interesul manifestat de Guvernul de la București în dezvoltarea țării noastre și suportul oferit la implementrarea agendei europene. „Şedinţa de astăzi confirmă că, într-adevăr, putem da substanţă şi valenţe noi dialogului bilateral, astfel încât acestea să răspundă necesităţilor de ordin social-economic, dar şi ne obligă în aceeaşi măsură la acţiuni pragmatice şi consistente pe viitor. Vă mulţumesc încă o dată pentru sprijinul necondiţionat şi constant oferit Republicii Moldova”, a spus Valeriu Streleț.

 

 

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a fost semnat la București, la 27 aprilie 2010. În baza acestui document, România implementează proiecte care să contribuie la dezvoltarea domeniilor infrastructurii, educației, situațiilor de urgență și sectorului energetic din Republica Moldova. Pe parcursul perioadei 2011-2014, din cele 100 de milioane de euro au fost valorificate 37,19 milioane de euro, pentru realizarea proiectelor din domeniul energetic, educație, precum și ajutor de urgență în caz de calamități naturale.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31