Se știe cine a furat banii poporului!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ultimul paradox moldovenesc vine pe fondul demisiei anunțate luni de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu. Fără guvernator, marți, moneda națională a început să se fortifice după ce, în ultimele luni, s-a depreciat constant, cumulativ cu 28%. Marți, la Chișinău, a sosit misiunea FMI.

Luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, Dorin Drăguțanu a lăsat să se înțeleagă că știe cine a devalizat „Banca de Economii”, dar nu a oferit nume: „Nu sunt procuror. Am dovezi, pe care le voi pune la dispoziţia companiei Kroll (pentru a doua fază a investigației internaționale). N-am dat și nu voi da nume. L-am pomenit pe (premierul – n.n.) Streleț pentru că deja întrece măsura cu declarațiile sale în presă”, a atenționat Draguțanu. El a acuzat partidele de la guvernare că ar fi atentat la independența Băncii Naționale: „Pentru a împiedica discuțiile despre implicarea lor, politicienii şi-au făcut bani, reţele mediatice, blogheri, comentatori pe care i-au îndreptat împotriva BNM. Încearcă să facă din BNM ţap ispăşitor pentru a scăpa de responsabilitate. Am informaţii suficiente despre cine este vinovat de furtul de la „Banca de Economii”. Voi prezenta aceste dovezi anchetei şi companiei „Kroll”. Vreau să văd reacția publicului când va afla cine este implicat”, a menționat misterios guvernatorul.

Întrebat cine va răspunde pentru dispariția banilor din cele trei bănci devalizate și cine va face pușcărie pentru aceasta, Drăguțanu a arătat cu degetul spre Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție. Anterior, în cadrul unor audieri parlamentare, procurorul general Corneliu Gurin a șocat declarând că din cele trei bănci banii erau scoși fizic, cu sacii, iar directorul CNA, Viorel Chetraru a declarat tot atunci că știe cine a furat banii și chiar unde să-i găsească, dar, procesual, nu a urmat nimic. „Procuratura trebuie să spună cine va sta la pușcărie, nu noi. Este un proces legal de instrumentare a unui caz penal. Procurorul instrumentează cazul. Toate dovezile de la BNM au fost furnizate. Mai departe e treaba Procuraturii. (…) Noi am văzut toate acele tranzacții… Și am văzut că toate au fost raportate la CNA. (…) Ministerul Finanţelor a fost cel care a gestionat „Banca de Economii”. Nu se vorbeşte nimic despre aceasta”, s-a revoltat Drăguțanu.

Ion Sturza: Drăguțanu are „înger păzitor” – un oligarh

În opinia ex-premierului moldovean Ion Sturza, demisia guvernatorului „a fost planificată și gândită”, iar în zilele următoare „vom vedea suportul asupra acestei demisii”. Sturza a menționat la PRO-TV că oligarhul Vlad Plahotniuc (finanțatorul Partidului Democrat) ar fi fost „îngerul păzitor” al lui Dorin Drăguțanu: „El consideră că are un înger păzitor și nu va păți nimic. Acest înger păzitor, pentru el, dar și pentru alții, este Plahotniuc”, a menționat Ion Sturza. El i-a adresat, prin intermediul televiziunii, un mesaj oligarhului Plahotniuc: „Întoarceți țara și plecați! Ați privatizat ștampila și semnătura țării și le folosiți în interesele voastre private. Dar vă rog să vă retrageți. Întoarceți țara! Plecați din țară și aruncați telefonul în lacul Geneva”, l-a sfătuit ex-premierul reformator al Moldovei, Ion Sturza. Vlad Plahotniuc nu a reacționat deocamdată.

Întrebat în ce relație este cu Vlad Plahotniuc, guvernatorul Drăguțanu a răspuns: „Relația mea cu Vlad Plahotniuc este la fel ca și cu Vlad Filat (liderul PLDM) și Mihai Ghimpu (liderul PL). Ma întâlnesc cu ei, discutăm anumite lucruri”. Dorin Drăguțanu a recunoscut că înainte să-și anunțe demisia s-a întâlnit cu Daniel Diviricean, despre care presa scrie că ar fi consilierul PDM și al lui Vlad Plahotniuc. „Momentul de demisie e ceva inedit pentru mine și am cerut sfatul gratuit al unei cunoștințe. În Moldova nu sunt foarte mulţi specialişti în arta comunicării și eu nu sunt mare specialist, de asta am apelat”, a mentionat Drăguțanu.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie a lui Vlad Plahotniuc, crede că demisia lui Dorin Drăguţanu „riscă să afecteze şi mai mult situaţia economică din ţară”: „Sunt îngrijorat de ceea ce a spus Drăguţanu – că nu se doreşte investigarea fraudelor bancare (cu referire la declarația de luni a guvernatorului despre nedorința Guvernului și a premierului Streleț de a invita compania „Kroll” pentru recuperarea banilor furați).

Streleț simte răceala FMI

Premierul Streleț a reacționat. El a menționat la o conferință de presă că i se pare „bizară și lipsită de temei” acuzația precum că Guvernul nu și-ar dori investigarea fraudelor din sectorul bancar: „Guvernul este vital interesat ca cea de-a doua etapă a investigației internaționale și recuperarea banilor să se desfășoare într-o manieră cât mai eficientă și productivă”, a spus prim-ministrul. El și-a exprimat speranța că demisia guvernatorului nu va afecta grav negocierile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional sosită marți la Chișinău. „Momentul când a fost prezentată cererea de demisie ridică anumite semne de întrebare… S-a făcut în ajunul vizitei misiunii FMI. Sperăm, totuși, că negocierile în vederea încheierii unui nou memorandum de împrumut nu vor fi grav afectate”, a declarat premierul Streleţ, subliniind că Dorin Drăguțanu rămâne responsabil de funcționarea sectorului bancar până la numirea unu nou şef la BNM.

Un comunicat al Reprezentanței permanente a FMI în Republica Moldova, difuzat marți, precizează că misiunea FMI, care a sosit în Republica Moldova, nu este una de negociere a unui nou acord, ci de pregătire pentru negocieri, într-o altă misiune, la o altă dată. Anunțul vine ca un trăsnet asupra economiei moldovenești al cărei buget public este construit, în proporție de 70%, pe sprijin financiar extern – fonduri înghețate de FMI, Banca Mondială și UE din cauza nivelului înalt de corupție și nereformarea justiției moldovenești. De câteva luni, bugetul de stat a fost trecut la regim de austeritate, cheltuielile reducându-se strict la plăţile curente.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chişinău


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...