Linkuri accesibilitate

Victoria Irinei Vlah salutată la Moscova. Reacţii prudente la Chişinău


Irina Vlah, celebrând victoria la Comrat, 23 martie 2015
Irina Vlah, celebrând victoria la Comrat, 23 martie 2015

Reacții din Parlamentul Republicii Moldova despre evoluțiile viitoare legate de autonomia găgăuză.

Alegerile din Gagauz Yeri s-au terminat cu victoria doamnei Irina Vlah a cărei candidatură a fost susţinută de partidul Socialist din Moldova si de Moscova, prin mai mulţi emisari care au pledat pentru un vot in favoarea ei. Irina Vlah a obţinut 51% din voturi. Comisia Electorală Centrala de la Comrat spune că, din totalul de peste 105 mii de alegători din autonomie, la urne s-au prezentat aproape 64 de mii, iar peste 33 de mii au votat cu Vlah. Candidatul democrat Nicolai Dudoglo, fostul primar al Comratului, a obținut 19 procente, sau puțin peste 12 mii de voturi. La CEC au fost depuse aproximativ 20 de sesizări, semnalând preponderent cumpărarea de voturi, includerea în listele electorale a persoanelor decedate și votarea multiplă. În campania electorală, Vlah s-a pronunțat pentru relații mai strânse cu Rusia şi a apărut pe afișe electorale alături de importanţi demnitari ruși. Valentina Ursu a adunat mai multe reacţii de la lideri politici de la Chişinău despre succesul doamnei Vlah, o fosta comunista susţinută de Moscova.

Irina Vlah şi susţinătorii ei au sărbătorit victoria deputatei neafiliate, susţinută şi promovată de socialişti la funcţia de başcan. Astăzi ea a fost felicitată pentru rezultatul obţinut de mai mulţi deputaţi din Duma de la Moscova, dar şi de vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Iată cum comentează victoria celei care va conduce regiunea în următorii anii deputatul liberal-democrat Tudor Deliu:

„Victoria zdrobitoare a doamnei Irina Vlah nu a fost fără susţinerea zdrobitoare a unor forţe ostile ţării noastre. Găgăuzia este o unitate teritorială de nivelul doi în Republica Moldova. Este pentru prima dată când avem atâtea personalităţi, să zic aşa, străine, care să vină şi să susţină un candidat la o funcţie locală, şi Valuev, şi Gazmanov, şi deputaţi. Toate lucrurile acestea s-au făcut nu întâmplător. Este o strategie a Federaţiei Ruse să mai îngheţe o bucăţică de pământ din ţara noastră şi la sudul republicii.”

Irina Vlah a ajuns deputat în Legislativul de la Chişinău pe lista Partidului Comuniştilor, dar a părăsit la scurt timp fracţiunea şi a devenit candidat independent la alegerile başcanului. Pe durata campaniei electorale pentru fotoliul de guvernator al regiunii, ea a promovat insistent mesaje proruse şi a apărut pe afişe în poze cu politicieni din Federaţia Rusă. Reacţia comuniştilor la victoria Irinei Vlah a fost sonorizată pentru Europa Liberă de deputatul Artur Reşetnicov:

Artur Reşetnicov
Artur Reşetnicov

„Indiferent de circumstanţele şi modalitatea cum a decurs campania electorală pentru alegerile başcanului, este important să respectăm votul, opţiunea cetăţenilor Republicii Moldova care locuiesc în autonomie şi sperăm că această alegere va contribui la consolidarea statalităţii Republicii Moldova şi la creşterea bunăstării locuitorilor din autonomie.”

Solicitat de Europa Liberă să spună care ar trebui să fie relaţiile dintre Comrat şi Chişinău, Artur Reşetnicov a declarat:

„Vreau să vă readuc aminte că, pe timpul când Partidul Comuniştilor a fost la guvernare, relaţiile între Chişinău şi Comrat au fost bune, au avansat, probleme nu au fost. Și, probabil că ulterior s-a încercat artificial să se creeze astfel de tensiuni. Dar la ziua actuală Moldova are nevoie de pace şi linişte în ţară.”

După ce a câştigat detaşat scrutinul de ieri pentru funcţia de başcan, Irina Vlah declară că şi-ar dori o bună colaborare cu autorităţile de la Chişinău. Liberal-democratul Tudor Deliu e de părere că dialogul dintre puterea centrală şi cea din autonomia din sudul ţării trebuie continuat:

Tudor Deliu
Tudor Deliu

„Unitatea Teritorial-Autonomă Găgăuzia este parte componentă a Republicii Moldova, face parte din administraţia publică locală a Republicii Moldova şi acest dialog trebuie continuat. Fiindcă noi niciodată nu am fost indiferenţi faţă de Găgăuzia, cu atât mai mult că s-a investit foarte mult în ultimii ani în dezvoltarea infrastructurii la nivel de Găgăuzia. Și cred că lucrul acesta e şi justificat că s-a investit. Dar alta la ce mă gândeam că, totuşi, insistenţa celor din Federaţia Rusă are şi un alt subtext, să nu uităm că başcanul este din oficiu membru al guvernului. Şi închipuiţi-vă când în guvernul Republicii Moldova va fi un reprezentant aproape al Rusiei. Mă rog, unul nu decide în guvern, dar, totuşi, o voce poate fi auzită câteodată. Patru ani de zile am fost cu doamna Vlah în aceeaşi comisie, parcă era destul de cumpătată, destul de inteligentă, dar când am auzit în campanie unele declaraţii de ale ei, „să facă o Rusie mai puternică”, nu o pot înţelege până la sfârşit.”

Alegerile de ieri din Găgăuzia au fost monitorizate de către 67 de observatori internaţionali din partea a 13 instituţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG