Linkuri accesibilitate

Ponta: „Mergem mai departe” sau despre efectele externe ale trimiterii în judecată


Victor Ponta
Victor Ponta

Social-democrații îl păstrează pe Ponta în fruntea executivului de frică să nu piardă guvernarea și deci accesul liderilor locali la fonduri.

In România Partidul Naţional Liberal a depus azi la Parlament o moţiune de cenzură împotriva guvernului Victor Ponta. Ea este intitulata „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, pentru care au semnat 180 de parlamentari (dintre care 176 sunt liberali). Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, este nevoie de voturile a jumătate plus unu din parlamentari, adică 276 de voturi.

Dezbaterile și votul pe moţiune au fost planificate pentru marţi 29 septembrie. La Înalta Curte de Casație si Justiţie din Romania a început astăzi procesul intentat pentru corupţie fostului ministru al transporturilor, senatorul PSD Dan Şova si premierului in funcţie Victor Ponta. Deşi demisia i-a fost ceruta de preşedintele Klaus Johanis, premierul Ponta nu considera că are de ce să o facă, acuzând procuratura că este lipsita de „profesionalism”.

Există deja efecte ale trimiterii în judecată a premierului Victor Ponta în plan extern, în interiorul partidului din care provine și în parlament, unde Opoziția încearcă răsturnarea lui de la putere. Social-democrații, nemulțumiți de prestația premierului din ultima perioada îl păstrează pe Ponta în fruntea executivului de frică să nu piardă guvernarea și deci accesul liderilor locali la fonduri. Comitetul Executiv al Partidului Social-Democrat a votat astăzi în unanimitate pentru menținerea lui Ponta la guvernare, trecând peste rumoarea generală din teritoriu. „Mergem mai departe” a declarat Victor Ponta la sfârșitul ședinței.

În plan intern, liberalii au depus deja o moțiunea de cenzură intitulată „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta”, semnată de 180 de parlamentari. Pentru ca primul ministru să poată fi dat jos, PNL ar trebui să aibă, însă, 278 de voturi dintr-un total de 574. Deocamdată nu există premisele strângerii unui număr atât de mare de aderenți, dar liderii liberali au anunțat că vor negocia cu fiecare parlamentar în parte. Cu toate că unii deputați sau senatori social-democrați ar vota împotriva lui Ponta și cu toate că votul este secret, partidul acestuia are metode prin care îi obligă pe toți parlamentarii fie să stea în bănci și să nu voteze, fie să voteze cu bilele la vedere.

În plan extern, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto a declarat că s-ar aștepta „la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces”. Este vorba despre Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe care spusese anterior că ridicarea gardului dintre Ungaria și România este un gest „autist și inacceptabil”. Pe un alt ton și cu alte motivații, ambasada Statelor Unite la București menționează într-un comunicat „rolul important pe care îl îndeplinesc instituțiile independente ale statului de drept într-o democrație sănătoasă”. Mai departe, oficialii americani precizează că „instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie să își poată desfășura activitatea complet independent”. Avertizările vin după ce Victor Ponta a spus că „singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră”. Aceasta a fost prima sa reacție după trimiterea în judecată.

Premierul român este acuzat de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală și 17 infracțiuni de fals în înscrisuri. Procurorii anticorupție susțin că Victor Ponta ar fi fost plătit în perioada 2007-2008 de către casa de avocatură a senatorului Dan Șova, fără să fi muncit ceva, iar apoi când a devenit premier, i-a oferit lui Șova fotoliul de ministru al Transporturilor, ca o formă de recompensare. Astăzi a fost prima zi din procesul lui Victor Ponta, dar premierul a preferat să fie la partid pentru a-și convinge colegii să-l susțină, decât să meargă la Înalta Curte de Casație și Justiție. În schimb, Dan Șova, prietenul și partenerul său de afaceri a fost prezent și a declarat că nu-și va da demisia din Senat, spunând că nici Ponta nu ar trebui să plece din fruntea guvernului.

XS
SM
MD
LG