04:58:57 20.04.2024
Stiri

R. Moldova, FURNIZOR de materie primă pentru industria constructoare de mașini?

Economie 21.09.2015 16:47 Vizualizări2741 Autor: Ziarul National
R. Moldova, FURNIZOR de materie primă pentru industria constructoare de mașini? viitorul.org


R. Moldova poate fi considerată furnizor de materie primă pentru industria constructoare de mașini, iar în ultimul timp se poate observa un interes sporit din partea companiilor occidentale în acest domeniu.

Investitorii străini văd mai multe oportunități aici, printre care forța de muncă ieftină, diversificarea piețelor de export și a investitorilor străini, dar și Acordul de Liber Schimb dintre R. Moldova și UE.

Acestea sunt câteva concluzii din Raportul privind Industria Constructoare de Mașini din Ucraina, Belarus și R. Moldova, prezentat recent la Chișinău de experți din Slovacia, Polonia, Belarus, Ungaria.

Potrivit autorilor raportului, cele trei țări studiate sunt încă în proces de transformare a industriei constructoare de mașini, fiind puternic racordată la tehnologiile sovietice.

În Moldova, acest sector al industriei a cunoscut o transformare după ce multe întreprinderi au fost privatizate, în special din 2001, dar echipamentul rămâne învechit, resursele energetice sunt limitate și ne facem remarcați printr-o slabă cultură corporativă.

„Dezvoltarea industrială în R. Moldova nu poate avea loc, dacă nu există ingineri bine pregătiți. Pentru investitori este foarte important cadrul legal, cel politic, dar și calitatea forței de muncă. Țara noastră, în prezent, dispune de cadre cu potențial ingineresc”, a precizat Alexei Toca, de la Universitatea Tehnică din Moldova, în cadrul unui atelier organizat de IDIS „Viitorul” privind industria constructoare de mașini.

Valeriu Cosarciuc a enumerat mai multe probleme în domeniul industriei constructoare de mașini, menționând lipsa muncitorilor calificați, accesul la finanțe, o infrastructură a calității pentru a putea exporta: „Ca să supraviețuim, avem nevoie de investiții. Creditele în R. Moldova sunt prea costisitoare. Am avea nevoie de un fond de garantare ca să putem accesa investiții pe termen lung. Avem nevoie de politici corespunzătoare. Pe moment, lipsesc politicile industriale. Avem nevoie de laboratoare chimice, mecanice, mașini de măsurat etc.”.

Spre deosebire de R. Moldova, producția Ucrainei este mai competitivă, această țară are avantajul accesului la piața europeană și cea asiatică, industrie metalurgică bine dezvoltată, așezare geografică potrivită și ieșire la mare. Dar corupția și scăderea economică cauzată de conflictul cu Rusia sunt percepute ca obstacole în dezvoltarea acestui sector industrial.

Totodată, Belarusul este foarte dependent de piața rusească și nu este competitiv, susțin autorii aceluiași raport.

„Acest sector este încă orientat spre piața CSI și nu dispunem de investiții străine. Acest sector de importanță macro-economică trebuie îmbunătățit. De aceea, ne propunem să arătăm situația din acest domeniu și să explorăm unele posibilități pentru aceste țări pornind de la experiența Visegrad”, a precizat Andras Deak, unul dintre autorii raportului.

Randamentul sectorului în Ucraina, în 2013, era de 9,2%, în Belarus - de 6,4%, iar în R. Moldova, în 2012, atingea 3%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md