Irina Vlah vorbește despre ce urmează să facă, după ce a fost aleasă în funcția de bașcan al Găgăuziei

Bașcanul ales ieri în Găgăuzia, Irina Vlah, spune, într-un interviu pentru DW, că nu este un secret pentru nimeni că găgăuzii sunt pro-ruși, iar prioritățile mandatului său sunt apropierea de Federația Rusă, în special pe partea economică.

“Să nu uităm că Autonomia Găgăuză este o regiune agrară care trebuie să-și exporte produsele. Marfa noastră nu prezintă interes pentru UE. În schimb, este apreciată în Rusia. Și prețul care ni se oferă este bun. Am reușit să convingem Rusia să-și redeschidă piața pentru merele noastre. Acum negociem redeschiderea pieței ruse pentru strugurii, piersicile și conservele noastre. Moscova vrea să discute cu noi, iar Chișinăul ne ignoră și ne taie finanțarea pentru că nu oferim voturi partidelor care se află acolo la putere”,  spune aceasta.

Deși a fost însoțită peste tot de reprezentanții Partidului Socialist, inclusiv de liderul acestuia, Igor Dodon, Vlah spune că nu o interesează “aranjamentele politice dintre Chișinău și Comrat”.

Întrebată de ce a părăsit PCRM, Irina Vlah spune că Partidul Comuniștilor “astăzi e la Guvernare, mâine va fi în opoziție”.

“Eu nu am de gând să stau la dispoziția unui sau altui partid de la guvernare. Eu reprezint Autonomia Găgăuză și nu ar trebui să se discute cu mine ca și cu un membru de partid. Repet, eu sunt gata să vin cu un set de propuneri foarte constructive față de cei care conduc astăzi Republica Moldova”, spune aceasta.

Vlah spune că din valorile europene le acceptă doar pe acestea trei:  educația de calitate, lupta cu corupția și supremația legii. “Acestea sunt lucruri pe care noi le acceptăm. Dar dacă reforme europene înseamnă închiderea școlilor sub lozinca optimizării sau somații de a studia „Istoria Românilor” în loc de „Istoria Moldovei” – eu nu înțeleg astfel de abordări în raport cu populația din UTA „Gagauz-Yeri”. Eu pledez pentru statalitatea Republicii Moldova. Iar atunci când anumiți comisari europeni se implică în chestiuni sensibile pentru noi – aceasta ne deranjează”, conchide noul bașcan.

Menționăm că Irina Vlah a fost aleasă în funcția de bașcan ieri, din primul tur al alegerilor care au avut în Găgăuzia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.