06:44:24 18.04.2024
Stiri

DEZVĂLUIRILE strănepoatei lui Creangă, „îndrăgostită de Basarabia”

Reportaj 20.09.2015 14:00 Vizualizări7221 Autor: Victoria Bortă
DEZVĂLUIRILE strănepoatei lui Creangă, „îndrăgostită de Basarabia” facebook.com


Amintiri // „Trebuie să pregătim încet, încet reîntregirea”

De-a lungul anilor, a găzduit peste o mie de elevi olimpici basarabeni, iar de câte ori a avut posibilitatea a venit la Chișinău să promoveze geniul lui Ion Creangă. Are acasă un muzeu cu obiecte de excepție și se declară îndrăgostită de Basarabia. Este vorba despre strănepoata sfătosului bunic din Humulești, scriitoarea și preoteasa Olguța Creangă-Caia.

Scriitoarea a venit la Chișinău împreună cu fiica sa, Claudia Caia, care este soprană și a evoluat în cadrul Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Le-am întâlnit la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, acolo unde revin întotdeauna. Astfel, am aflat mai multe detalii despre relația de rudenie a acestora cu îndrăgitul povestitor Ion Creangă.

Urmașa lui Creangă

„Părinții mei s-au născut la Pipirig, județul Neamț, în casa lui David Creangă, bunicul lui Ion Creangă. Tatăl meu a fost verișor de-al doilea cu scriitorul. Eu sunt născută mai la bătrânețe. Mama avea 45 de ani când m-a născut”, povestește Olguța Creangă-Caia.

Scriitoarea s-a născut la 13 august 1951 și face parte dintr-o familie cu unsprezece copii. Datorită rudelor sale, strănepoata lui Creangă a reușit să obțină niște obiecte unice, foarte vechi, care au aparținut clasicului literaturii române din Humulești.

„Gheorghe Creangă este fratele mamei scriitorului, a Smarandei, el era preot și era foarte apropiat de Ion Creangă. Totodată, acesta avea două fiice, care se numeau Aneta și Ilenuța și erau foarte apropiate de mama mea. Așa a dat Dumnezeu ca de la ele să primim ceaslovul și abecedarul din care a învățat Ion Creangă”, povestește cu mândrie strănepoata acestuia, care susține că, după ce vor fi recondiționate, se vor face copii și vor fi aduse în Basarabia.

Muzeu acasă

Muzeul pe care îl are acasă urmașa lui Creangă se află în salonul de la etajul doi, acolo unde se mai păstrează câteva icoane de pe polița lui David Creangă, dar și alte obiecte de patrimoniu. De asemenea, preoteasa mai are o colecție de peste o sută de costume naționale de modele diferite.

„Dintre acele costume veritabile, cusute acum cel puțin un secol, am dăruit zece costume Liceului „Ion Creangă” din Chișinău, spre bucuria elevilor și a profesorilor de-acolo”, spune Olguța Creangă-Caia.

Muzeul a apărut și datorită poetului Grigore Vieru, bibliotecarei Claudia Balaban și scriitorului Spiridon Vangheli, care au îndemnat-o să păstreze comorile lăsate din străbuni. „Când eram mică, mama mă numise directoarea muzeului și când veneau oaspeți la noi eu îl prezentam, știam toate obiectele detaliat”, ne mărturisește fiica acesteia, Claudia Caia.

Barba crengenilor

Tânăra soprană este mândră că a moștenit partea genetică a scriitorului. „Multă lume spune că semăn cu Creangă, în familia noastră se zice că aș avea barba crengenilor”, recunoaște Claudia.

Totodată, ea consideră că îi mai seamănă scriitorului și la ghidușii, având o copilărie memorabilă, în stilul Amintirilor din copilărie.

„Nu știu când am reușit să le fac pe toate, pentru că am pictat, am cântat, am învățat, dar m-am și jucat cât era ziua de mare”, își amintește soprana, care de mică a vizitat Chișinăul, iar acum este și mai legată de Basarabia, fiind căsătorită cu un tânăr din Nisporeni.

Prietenie veche

Strănepoata lui Creangă s-a împrietenit cu meleagul nostru în urmă cu 25 de ani, atunci când cartea acesteia, „Izvor de dor”, a ajuns pe mâinile bibliotecarei Claudia Balaban, care a invitat-o aici.

„Cumva m-a obligat, spunându-mi la telefon că, dacă ești strănepoata lui Creangă și mai ești și preoteasă, vii, dacă nu, nu. Atunci i-am spus părintelui, am luat fetițele și am venit toți împreună în acea iarnă grea. Apoi tot așa, an de an. Ne-am împrietenit, ne-am înrudit…”, povestește cu emoție Olguța Creangă-Caia.

Scriitoarea este soția preotului paroh de la Biserica „Sfântul Haralambie” din Târgu-Neamț, Teoctist Caia. Iar pe lângă Claudia, mai are două fete, Olguța, care de asemenea este cântăreață de operă, și Ana-Maria, care e producător TV. La momentul actual, Olguța Creangă-Caia lucrează la un nou volum din seria de cărți „Copilăria Sfinților”.

Cărți peste tot

Potrivit scriitoarei, la baza tuturor relațiilor frumoase, construite cu Basarabia, a stat cartea. „Casa noastră e plină de cărți. Cărți în bucătărie, în dormitor, pe pat, sub pat, peste tot”, povestește entuziasmată Olguța Creangă-Caia, care zice că cea mai mare grijă a ei ca strănepoată a lui Creangă este să nu impieteze memoria celui care a fost un geniu al literaturii.

Preoteasa păstrează cu sfințenie amintiri frumoase despre Basarabia și despre Grigore Vieru. „Poetul spunea că trebuie să pregătim reîntregirea. Eu eram mai tânără și mai înflăcărată și îi ziceam cum să o pregătim, să o facem. La care el a răspuns că trebuie să o pregătim încet, încet și a avut mare dreptate”, rememorează strănepoata sfătosului bunic din Humulești, Olguța Creangă-Caia, care și în acest an va aștepta cu emoție elevii olimpici basarabeni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md