Linkuri accesibilitate

Protestul anticorupție de la Chișinău. Ziua 15


Marș automobilistic și concert „de suflet”.

Pentru duminică, Platforma Demnitate și Adevăr (DA) pregătește o demonstrație cu mai multe coloane de automobile, în semn de protest împotriva guvernării pe care membrii platformei o consideră coruptă.

După amiază, mai mulți automobiliști vor porni de la pasajul din preajma sediului Teleradio Moldova, spre toate instituțiile de stat, pe care le vor claxona și huidui, după cum mi-a spus un membru al Consiliului Marii Adunări Naționale.

Instituțiile vizate sunt, printre altele, Guvernul, Președinția, Parlamentul, CNA, Procuratura Generală și Banca Națională – „unde stau hoții”, după cum mi s-a spus.

Este însă un gest mai mult simbolic, pentru că bugetarii nu lucrează în zilele de duminică.

Membrii platformei civice merg duminică și în teritoriu. Se vor face adunări locale la Telenești, Bălți și Soroca. Ei promit că în curând vor începe proteste și în centrele raionale, deoarece nu toți localnicii au posibilitatea să vină la Chișinău.

Un voluntar de la Platforma DA afirmă că metodele pașnice de protest sunt cele mai eficiente, chiar dacă e nevoie de mai multă implicare și timp.

În „Orașul Demnității” din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) protestează practic același nucleu de oameni, cei care au ieșit la manifestații acum 15 zile.

În preajma corturilor, am văzut dimineață cam 70 de oameni. Un protestatar mi-a explicat că în timpul zilei se perindă 3-4 sute de persoane.

Atmosfera în PMAN este relaxată, din boxe sună cântece patriotice, piese ironice în care se cântă „Pleacă, guvernare, pleacă!”, dar și muzică de sărbătoare, pe care în mod obișnuit o auzi la nunțile moldovenești.

În timp ce automobiliștii solidari cu Platforma DA vor picheta instituțiile de stat, în Piață se va desfășura și un program cultural „de suflet”, după cum spun protestatarii, cu spectacole și concerte cu participarea artiștilor locali.

Previous Next

XS
SM
MD
LG