Linkuri accesibilitate

Mihail Curicheru: un talent sacrificat (I)


Recent, la Uniunea Scriitorilor din Moldova, în Sala cu cămin, în prezenţa unui numeros public, a fost lansat volumul „PETALE DE MAC”, ce cuprinde texte recuperate din presa vremii, semnate de Mihail Curicheru.

Talentatul scriitor şi eminentul pedagog, născut în 1910 în Negreştii Străşenilor, format ca om de cultură şi de litere în interbelicul basarabean, a avut, la fel ca alţi intelectuali din generaţia sa, un destin tragic, fiind arestat în chiar ziua de 22 iunie 1941, când s-a declanşat atacul Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice comuniste, fiind deportat fără judecată în Siberia, unde şi-a găsit sfârşitul pe un pat de spital în august 1943.

A fost nevoie de ani şi decenii ca să se afle adevărul despre ceea ce a avut de îndurat acest martir al regimului totalitar comunist, dar tot atâţia ani de aşteptare ca scrierile sale să fie, în sfârşit, scoase din negura uitării şi puse la dispoziţia cititorului. Acestea graţie cercetătorilor de dosare şi arhive, printre care s-a remarcat ziaristul Alexandru Donos, apoi şi rudelor scriitorului, prima fiind fiica Elena Vatamanu-Curicheru.

E o carte de o valoare greu de estimat, nu doar pentru prezentarea grafică de o aleasă ţinută, dar mai întâi prin cele câteva proze, eseuri şi recenzii ce ni le oferă: „Petale de mac”, „Mama trăieşte”, „Pământ viude Sabin Velican”, „Civilizaţie şi codru”, „Străjeria”, „Al . Mateevici” ş.a. De remarcat că unele texte au fost prezentate şi în rusă, traducerea fiind efectuată de înzestrata traducătoare care nu e alta decât fiica scriitorului, şi ea victimă a deportărilor staliniste din1949, deşi nu avea decât nouă anişori...

În cadrul prezentării cărţii, a luărilor de cuvânt, a amintirilor din partea celor prezenţi la acest eveniment, toate de o vibrantă emoţionalitate, cum rar se întâmplă în asemenea situaţii, de mai multe ori s-au făcut auzite sincerele regrete şi note de adevărată compasiune pentru faptul că nu doar scriitorul a avut parte de un destin sfâşietor de tragic, ci şi opera lui de căpetenie, romanul „În Deal la Cruce”, editat în 1938, a fost pierdut în pârjolul vremii şi rămâne de negăsit până astăzi, măcar într-un singur exemplar!

Volumul se deschide cu acest tulburător poem semnat de eminentul savant chimist, om politic de o rară verticalitate şi poet de mare talent, care a fost regretatul ION VATAMANU:

SCRIITOR BASARABEAN

Se dedică amintirii scriitorului basarabean Mihail Curicheru, victimă a cultului stalinist

Scriitor basarabean

Cu peniţa de răsură,

S-a pierdut romanul tău

Între dragoste şi ură.

Pe câmpia strămoşească

Între sânge şi cenuşă

Tu rosteai cuvântul mamă,

Ei băteau cu pumnii-n uşă.

Tu rosteai cuvântul tată,

Evocând prin vremi poporul,

Ei în uşa ta loveau

S-o străpungă cu piciorul.

Miezul nopţii mistuia

Tema cărţilor cu teamă,

Ei băteau cu pumnii-n uşă,

Tu scriai cuvântul mamă.

Mietul nopţii tremura

Într-o inimă curată,

Ei în uşă – cu piciorul,

Tu şopteai cuvântul tată.

Şi-apoi, Doamne, au intrat...

Cărţi şi-atât... Şi scriitorul...

Băteau cărţile cu pumnil,

Inspiraţia – cu piciorul...

Cărţi şi-atât. Şi-un mac pe masă,

Poş ca sângele din uşă.

Şi lumina unei lămpi

Într-o umbră de cătuşe...

Apoi trenul cel cu sârmă

Şi un ultim drum în ceaţă,

Nici Cristos n-a cunoscut,

Cum trec oamenii din viaţă...

Morţi şi-atăt... Şi moartea lui...

Şi-a fost dragoste, nu ură...

Scriitor basarabean

Cu peniţa de răsură...

22 martie 2015

P.S. La memorabila întrunire a fost prezentă şi a avut cuvântul doamna Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi politici din Republica Moldova. Domnia sa a adus la cunoştinţa publicului date şi informaţii elocvente vizând trecutul, dar şi prezentul realităţior de la noi. Am aflat, că din cele peste 150 de mii de deportaţi politici la ora actuală mai sunt în viaţă doar vreo nouă mii. Dar şi un alt fapt, care aduce lumină în problema dispariţiei fără urmă a romanului lui Mihail Curicheru. Odată cu ocuparea Basarabiei de către Armata roşie a început distrugerea bibliotecilor de carte românească, prin aruncarea lor grămezi afară şi arderea fără pic de ruşine... Apoi, s-a dat un ordin prin care era ameninţată întreaga populaţie, precum că cine va ascunde şi va păstra în continuare carte românească, va fi arestat şi deportat... Iată, dar, cum s-a putut întâmpla şi cu romanul „În Deal la Cruce” de Mihail Curicheru...

P.S. Deşi, tot la acea întrunire s-a făcut auzită şi o supoziţie, conform căreia o persoană din România ar avea în posesie un exemplar de carte, dar nu se cunoaşte motivul pentru care nu doreşte să-l ofere opiniei publice. Aşa să fie oare? Rămânem în aşteptare... Până atunci să încercăm a intra în substanţa cărţii „Petale de mac”, spre a ne edifica asupra marelui potenţial creator al lui Mihail Curicheru, distrus în floarea vârstei...

XS
SM
MD
LG