Referendumul constituţional tot mai aproape! Iată la ce întrebare ar urma să răspundă cetăţenii

49 de deputaţi din PLDM, PDM şi PL au înregistrat o iniţiativă legislativă în Parlament, în care propun modificarea, printr-un referendum, a Constituției R. Moldova, astfel încât șeful statului să poată fi ales cu votul majorităţii simple a deputaţilor.

Mai exact, legislatorii vor modificarea art. 78 din Constituţie, în urma căreia pentru alegerea preşedintelui vor fi suficiente doar 51 de mandate, şi nu 61 cum este în prezent.

Astfel, deputații propun să fie organizat un referendum în cadrul căruia cetățenii să răspundă la următoarea întrebare: „Sânteți pentru modificarea Constituției care să permită alegerea președintelui R. Moldova cu votul majorității deputaților aleși?”.

Autorii proiectului precizează că modificarea Constituţiei are drept scop evitarea situaţiilor de blocaj politic, similare celor care au avut loc anterior alegerii actualului preşedinte al Republicii Moldova.

Potrivit acestora, în cazul în care nu va fi modificat art.78 şi revizuit numărul de voturi necesar pentru alegerea şefului statului, s-ar putea crea un nou eventual blocaj instituţional şi crea condiţii pentru dizolvarea frecventă a Parlamentului.

„În baza actualei redacţii a art.78 din Constituţie, care prevede că şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din deputaţi, în 2009 au avut loc patru tentative de alegere a şefului statului.

După alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au avut loc două tentative-pe 20 mai şi 3 iunie, iar după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 încă două tentative-pe 10 noiembrie şi 7 decembrie 2009”, se arată în nota informativă a proiectului.

Potrivit acesteia, ca rezultat al faptului că nici Parlamentul de legislatura a XVII-a , şi nici cel de legislatura a XVIII-a nu a fost în stare să aleagă şeful statului, doar într-un singur an au apărut două cazuri care justifica dizolvarea Parlamentului şi stabilirea alegerilor anticipate.

Înainte de a înregistra inițiativa în Parlament, deputații au solicitat avizul Curții Constituționale care a stabilit că documentul poate fi înaintat Legislativului.

În cazul în care Parlamentul va adopta hotărârea cu privire la organizarea referendumului, aceasta se va remite CEC-ului pentru asigurarea desfăşurării plebiscitului în conformitate cu Codul Electoral.

Moldova.ORG precizează că mandatul președintelui Nicolae Timofti expiră la 16 martie 2016.

proiect referndum

proietreferendum

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.