Chiar şi în cele mai recente sondaje, partidul de stânga al lui Alexis Tsipras, Syriza, şi cel conservator, din opoziţie, Nea Dimokratia, condus de fostul preşedinte al parlamentului, Evangelos Meimarakis, se află aproape la egalitate. Syriza e plasată deseori uşor în avantaj.

Pe lângă ambii favoriţi, alte şapte partide încearcă să intre în parlament. Aşadar, e foarte probabil ca nici stânga şi nici conservatorii să nu obţină o majoritate absolută şi să fie nevoiţi să formeze coaliţii. O serie de partide de opoziţie, printre care comuniştii de la KKE sau Unitatea Populară - partidul disidenţilor din Syriza - ştiu exact că cei care vor câştiga vor depinde de formarea coaliţiilor. Astfel ar putea fi aplicate condiţiile creditorilor, pentru care ambele partide şi-au dat acordul în parlament în luna august.

Fostul premier, Tsipras, a evitat această chestiune timp îndelungat. Dar în ultimele zile ale campaniei pare să se fi decis: o coaliţie cu conservatorii ar fi ”nenaturală”, a declarat Tsipras în timpul duelului televizat al candidaţilor. Puţin mai târziu, şi-a exprimat părerea într-un interviu în presa scrisă: ultima mare coaliţie condusa de fostul şef adjunct al Băncii Centrale Europene în 2011, Loukas Papademos, a fost ” dureroasă pentru popor şi pentru societate”, ducând la destabilizarea ţării.

Dar spre deosebire de atitudinea pe care a avut-o faţă de alţi candidaţi, Tsipras s-a abţinut de la atacuri la persoană împotriva colegului său conservator. Ceea ce ar putea da de înţeles că există totuşi posibilitatea formării unei mari coaliţii.

”Sub nicio formă”, spune Nikolas Voulelis, directorul publicaţiei liberale de stânga ”Gazeta Redactorilor”, considerat un cunoscător al dedesubturilor Syriza. ”Dacă după alegeri Syriza formează o coaliţie cu conservatorii, Tsipras e terminat. În ziua următoare, cei mai mulţi deputaţi de stânga ar părăsi grupul parlamentar”, e de părere Voulelis.

Alegători nehotărâţi

Conform cotidianului "Ethnos", din Atena, ceea ce încearcă principalii contracandidaţi în ultimele ore înaintea deschiderii urnelor este să îi câştige de partea lor pe alegătorii care încă nu s-au hotărât cu cine să voteze. În acest fel, partidele mari ar putea avea şansa să-şi asigure majoritatea şi să îşi impună agenda în faţa potenţialilor parteneri de coaliţie.

”Experimentul Syriza va lua sfârşit duminică”, a declarat şeful opoziţiei, Meimarakis, joi seara, în ultimul discurs înainte de alegeri. Directorul publicaţiei, Nikolas Voulelis, e de părere că strategia lui Tsipras este să împiedice electoratul să alunece spre dreapta: ”El le spune: Dacă-l alegeţi pe Meimarakis, veţi primi un Samaras sub o altă formă”.

Cu toate disputele dinaintea alegerilor, opţiunea unei mari coaliţii nu este exclusă. ”O cooperare între Syriza şi Nea Dimokratia este probabilă, chiar dacă acest lucru nu se vede”, susţine portalul economic "Bankingnews" din Atena. Şi politicianul de stânga Jannis Panoussis pledează pentru o coaliţie stânga-dreapta: cele două mari partide trebuie să rezolve împreună trei sau patru ani marile probleme ale ţării. În acest fel, ar rămâne în istorie ca mari salvatori ai Greciei şi ar avea şi destul timp să se certe, subliniază acesta.

Conform sondajelor, majoritatea grecilor ar opta pentru o mare coaliţie. Dar există şi dubii: ”Nu cred că această condiţie ar fi eficientă sau că ar pune în aplicare rapid reformele necesare”, a declarat pentru DW Kostas Stoupas, analist economic. Argumentul său este că Syriza are obiceiul să facă treaba opoziţiei, chiar dacă se află la putere.

Alternativa: coaliţie cu social-democraţii

Câştigătorii în alegeri ar avea alternativa de a forma o coaliţie cu partide mai mici de stânga. Atât pentru Syriza, cat şi pentru Nea Dimokratia, două formaţiuni ar putea intra în discuţie: social-democraţii de la Pasok sau partidul social-liberal To Potami, format în 2014 de jurnalistul Stavros Theodorakis.

Ambele partide speră să ajungă pe locul al treilea. Conform sondajelor, ar obţine în jur de cinci la sută, arătându-se interesate să facă parte dintr-o viitoare coaliţie la guvernare.

Nu întocmai exclusă, dar mai degrabă puţin probabilă ar fi o coaliţie între Syriza şi noul partid radical de stânga, Unitatea Populară, al fostului ministru al energiei, Panagiotis Lafazanis. Partidul a fost format în urmă cu câteva săptămâni de disidenţi ai Syriza, cu scopul clar de a ajunge pe locul al treilea, de a renunţa la măsurile de austeritate şi de a readuce moneda naţională în Grecia. Dar sondajele arată că Unitatea Populară ar obţine sub 4 procente.

Sursa: dw.de