08:23:35 25.04.2024
Stiri

Președintele raionului Soroca este CONVINS: „Starea lucrurilor în Soroca va fi mult mai bună”

Politică 19.09.2015 14:04 Vizualizări3162 Autor: Ziarul National
Președintele raionului Soroca este CONVINS: „Starea lucrurilor în Soroca va fi mult mai bună”
Victor Său și Mihai Mâțu


CONVINGERE // „E adevărat că R. Moldova trece prin greutăți mari la ora actuală, dar sunt sigur că le vom depăși cu bine”

S-a dedicat 30 de ani medicinei, iar pe 14 iulie curent a fost ales, cu votul a 18 consilieri, președinte al raionului Soroca din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Este vorba despre medicul Mihai Mâțu, fostul șef al Spitalului raional, care după două luni de mandat se simte ca peștele în apă în noua funcție.

Recunoaște că inițial i-a fost greu să treacă la un domeniu nou de activitate, dar „situația în care se află R. Moldova te impune să înveți repede”. Liberal-democratul Mihai Mâțu mai este convins că starea lucrurilor în raionul și orașul Sorocava fi mult mai bună peste 4 ani.Dacă nu ar fi fost convins de asta, atunci își prezenta demult demisia.

„Vom depăși greutățile”

Mihai Mâțu a fost pus în situația să învețe repede cu ce se mănâncă noul său domeniu de activitate, mai ales că situația în R. Moldova nu este dintre cele mai bune.

„Inițial, m-am surprins că tânjeam după munca în calitate de medic, dar nu aveam timp de pierdut pentru asta. Din primele zile de mandat am făcut cunoștință cu colaboratorii și am purces la elaborarea unui program de activitate pentru următorii 4 ani. La acest program, care este aproape finalizat, au muncit toate componentele alianței proeuropene din Consiliul raional Soroca. E un program ambițios, iar implementarea acestuia va contribui la dezvoltarea raionului și oferirea unor condiții mai bune de trai pentru populație. Recunosc că, actualmente, grijile mele în calitate de președinte de raion sunt legate de buna funcționare a instituțiilor bugetare și pregătirea acestora pentru sezonul rece. E vorba de plata salariilor, încălzirea școlilor, spitalelor etc. E adevărat că R. Moldova trece prin greutăți mari la ora actuală, dar sunt sigur că le vom depăși cu bine. Spun asta pentru că au fost perioade mult mai complicate și ne-am descurcat, iar acum suntem datori să mergem înainte și să ne îndeplinim promisiunile asumate în fața oamenilor. Pentru asta trebuie să fie toți responsabili și determinați în a ne îndeplini obligațiile”, a menționat președintele raionului Soroca.

A fost ajutat de echipă și de Victor Său

Mihai Mâțurecunoaște că schimbările așteptate de oameni nu pot fi înfăptuite de un singur om, ci de o echipă puternică și mai ales profesionistă. Un aport important în acest sens l-a avut de la echipa Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și fostul președinte al raionului, actualul primar al Sorocii, Victor Său.

„Eu mă mândresc că fac parte din această echipa profesionistă, cu oameni care au făcut foarte multe lucruri bune pentru raionul Soroca. Mă refer la fostul președinte al raionului, actualul primar de Soroca, Victor Său. Dânsul și acum mă ajută. Suntem buni prieteni și țin cont de sfaturile pe care mi le dă. Are o experiență foarte bogată în acest domeniu. Avem o echipă consolidată în Soroca și nu ne leagă doar relațiile bune pe care le avem, dar dorința tuturor de a lăsa ceva în urmă. Pentru mine, pentru echipa noastră, e important să poți să te întâlnești cu oamenii și nimeni să nu ne reproșeze că ne-au oferit mandat fără niciun folos. Acesta e crezul meu și muncim foarte mult în acest sens”, zice domnul președinte de raion.

Proiectele de infrastructură vor continua

Noul președinte al raionului admite că situația financiară actuală nu e dintre cele mai bune, dar dă asigurări că proiectele de infrastructură inițiate de predecesorul său vor continua.

„S-ar crea impresia că proiectele de infrastructură vor trece pe planul doi, dar nu este așa. Prioritatea noastră este asigurarea funcționalității instituțiilor subordonate, dar nu am uitat de proiectele de infrastructură. Avem un proiect ce vizează construcția unui pod care să lege R. Moldova de Ucraina. De asemenea, vom continua construcția apeductelor. Actualmente, 90% din fântânile din satele din raion sunt secate, iar 85% din apa din fântâni nu corespunde standardelor de calitate. E o durere a noastră și o prioritate care nu e impusă de noi, factorii de decizie, ci de situația reală. Un alt proiect de suflet ține de construcția sistemelor de irigare. E păcat că suntem situați lângă Nistru și nu avem așa sisteme, care ar fi dus la evitarea pierderilor în agricultură. Nu în ultimul rând, vom continua reabilitarea și construcția drumurilor. Predecesorii mei au realizat proiecte tehnice temeinice și vom căuta bani pentru ca să le implementăm. Un alt obiectiv se referă la asigurarea de servicii calitative populației și atragerea tinerilor specialiști. Pentru asta trebuie să-i asiguri cu locuințe, să le oferi condiții ca să vină să lucreze în provincie. În acest sens, reconstruim o clădire și vom da în exploatare 72 de apartamente, de care vor beneficia păturile social-vulnerabile și tinerii specialiști. Acestea sunt câteva din prioritățile mele și ale echipei Consiliului raional”, a punctat Mâțu.

Funcția contează mai puțin, rezultatele sunt importante

Mihai Mâțu ne-a dat asigurări că, peste 4 ani, orașul și raionul Soroca vor arăta mult mai bine, iar dacă nu ar fi crezut și nu ar crede în asta, atunci nu s-ar fi regăsit în funcția de președinte de raion.

„Am fost desemnat candidat pentru funcția de președinte de raion din partea PLDM în rezultatul unor alegeri democratice, votul a fost secret. Colegii care au pierdut cursa au rămas aproape și continuăm să muncim împreună. Asta ne face și mai puternici și, din acest motiv, am convingerea că lucrurile se vor schimba în bine. Dacă nu aș vedea finalitate în ceea ce fac, atunci aș renunța la funcție. Am mare noroc și de familia mea care mă susține în ceea ce fac. Pentru ei a fost dificil să mă vadă într-o funcție publică, pentru că automat te expui. Totuși, sunt determinat să demonstrez că funcția mai puțin contează pentru mine. Este mult mai important pentru mine să realizez lucruri frumoase pentru raionul pe care îl conduc, iar cetățenii să resimtă asta la nivel de bunăstare”, a conchis președintele raionului Soroca.

Notă:

-PLDM a acumulat cele mai multe voturi pentru Consiliul raional Soroca (24,42%)

-Liberal-democrații au 9 consilieri raionali

-16 din cei 35 de primari ai localităților raionului sunt reprezentanți PLDM


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md