Începe construcția șoselei de centură a Chișinăului! Primii 6 km vor fi reconstruiţi de o companie bulgară

Construcția șoselei de centură a Chișinăului va începe în viitorul apropiat. Primii 6,6 km vor fi reconstruiţi de o companie bulgară, selectată în urma unui tender internaţional. Astfel, contractul de reabilitare a drumului R6M1- Ialoveni – Leușeni (km 0- km 6, 6) a fost semnat astăzi la sediul Ministerului Transportului și Infrastructurii dintre Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” și compania bulgară SK-13 Patstroy JSC.

Proiectul drumului R6 M1 Ialoveni- Leușeni include reabilitarea sistemului rutier existent cu 4 benzi de circulație, modernizarea unei intersecții denivelate, precum și consolidarea unui sector afectat de alunecările de teren. Valoarea contractului este de 8, 97 milioane de euro, iar lucrările de reabilitare urmează să fie finalizate în luna noiembrie 2017.

“Compania bulgară își desfășoară activitatea atât în domeniul construcției civile, cât și în ramura construcției drumurilor și a căilor ferate. Aceasta s-a ocupat de construcția unui segment a șoselei de centură a orașul Sofia și deține experiența necesară, este dotată tehnic corespunzător și are resurse umane calificate. Consider că toate aceste elemente care definesc compania SK 13 Patstroy JSC vor determina mobilizarea acesteia, astfel încât construcția drumului să fie realizată calitativ și în termenii stabiliți “, a declarat Ministrul Transportului și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

“Este primul nostru proiect în Moldova, sperăm că-l vom duce la bun sfârșit mai devreme decât prevede termenul contractului, căci deținem experiența și resursele necesare”, a declarat la rândul săi directorul executiv al companiei SK-13 Patstroy JSC, Lubomir Petrov Katchamakov.

Managerul Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei a menționat că începând de mâine vor avea loc ședințele pentru începerea lucrărilor, iar startul lucrărilor propriu-zise se va da în următoarele luni.
“Prin modernizarea acestui sector de drum se vor reduce cheltuielile de transport, se va evita congestionarea străzilor prin orașul Chișinău. De asemenea, construcția prevede instalarea benzilor de separare, a marcajelor și indicatoarelor rutiere pentru a spori siguranța în trafic a șoferilor”, a subliniat managerul Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei.

Moldova.ORG precizează că proiectul centurii de ocolire a orașului Chișinău prevede construcția și reparația a 80 km drum, care vor avea un cost de aproximativ 200 milioane de euro. Finalizarea tuturor lucrărilor este preconizată pentru 2020. Primul sector care va fi reconstruit este de la podul Ialoveni și până la șoseaua Poltava.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.