(VIDEO) Mantia invizibilității, aproape de a fi realizată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mantia invizibilității s-ar putea să nu mai fie în curând doar apanajul filmelor și romanelor Fantasy sau SF, după ce o echipă de oameni de știință americani a anunțat joi că a făcut primii pași în această direcție, conform unui material publicat de Reuters.

Cercetătorii au testat o mantie a invizibilității ultra subțire, făcută din module rectangulare de aur de dimensiuni microscopice, care are proprietatea de a se mula perfect pe orice suprafață și de a face imposibilă detectarea unui obiect în spectrul vizibil al luminii.

În cadrul unui experiment, ei au reușit să ascundă privirii un obiect minuscul, iar acest succes le oferă certitudinea că aceeași tehnologie poate fi folosită și pentru a ascunde obiecte de dimensiuni mari, invenția lor putând avea aplicații în special în domeniul militar.

Mantia, având grosimea de 80 de nanometri, a fost înfășurată în jurul unui micuț obiect cu suprafețe neregulate și a reușit să devieze complet razele de lumină îndreptate asupra acestuia, făcându-l invizibil.

Ar mai fi nevoie de 5 — 10 ani pentru ca această tehnologie să poată fi aplicată în practică, potrivit lui Xiang Zhang, director al Diviziei pentru Stiința Materialelor din cadrul Laboratorului Național Lawrence Berkeley, din SUA.

„Nu întrevedem probleme majore pentru viitor, însă mai este nevoie de multă muncă,” a precizat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...