Cea mai drastică lege anti-tutun din toate timpurile a intrat astăzi în vigoare în Moldova

Cele mai importante prevederi ale acestui pachet de legi privind controlul tutunului, pentru care a fost nevoie de trei ani ca să intre în vigoare, vizează interzicerea totală a publicității, extinderea avertismentelor pe pachetele de țigări și interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun. Acesta este primul document, elaborat de Ministerul Sănătății, care include reguli drastice în controlul tutunului și racordează legislația națională la prevederile Convenției Cadru a OMS privind controlul tutunului.

Portalul specializat Sănătate INFO scrie că a fost nevoie de trei ani până când „documentul a trecut toate etapele de avizare, aprobare și adoptare, și asta pentru că în toată această perioadă industria tutunului a încercat prin toate căile posibile să-l blocheze. Legea a întâmpinat piedici și din partea unor deputați, care inițial se pronunțau pentru protecția sănătății populației, ulterior însă susțineau aceleași prevederi promovate de industria tutunului.

Lobby împotriva legii a fost făcut și de companiile importatoare și producătoare de țigări, care au adus argumente „de speriat” prin care încercau să convingă Legislativul, dar și societatea civilă că Legea antitutun ar putea afecta economia țării. Ulterior, în urma unor investigații ale jurnaliștilor din străinătatea s-a constatat că aceasta era o măsură aplicată la nivel internațional, prin care industria tutunului încerca blocarea legilor menite să reglementeze domeniul tutunului.„

Chiar dacă legea a intrat în vigoare astăzi, 17 septembrie 2015, o parte din prevederile acesteia vor deveni legale treptat. Faptul este motivat de posibilitate de a oferi timp suficient pentru ca toată lumea să fie pregătită pentru noile schimbări.

Astfel, una din cele mai dure prevederi ale legii, cea cu privire la interzicerea fumatului în localurile publice, în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ va trebui pusă în aplicare începând cu 31 mai 2016, de Ziua Mondială Antifumat.

Sancțiuni atât pentru persoane juridice cât și pentru cele fizice

Noul pachet de legi-antitutun include și un șir de sancțiuni. Atât pentru simplii fumători, cât și pentru proprietarii de spații în care va fi interzis fumatul. Sancțiunile sunt de până la 8 mii de lei pentru persoane fizice și până la 10 mii de lei pentru persoanele juridice.

În cazul spațiilor vizate în lege, proprietarii acestora vor fi obligați să afișeze la intrare, la loc vizibil, simboluri care atenționează că fumatul este interzis.

Printre cele mai dure prevederi ale noii legi putem enumera:

• gheretele unde se vând produsele din tutun trebuie să fie amplasate, între ele, la o distanţă de cel puţin 200 de metri şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare.
• se interzice comercializarea produselor din tutun şi a produselor care conţin nicotină în unităţi de comerţ între orele 22.00–8.00.
• se va interzice vânzarea produselor de tutun minorilor, comercianții fiind obligați să verifice vârsta persoanei.
• se impun interdicții și la comercializarea on-line, dar și vânzarea tutunului prin aparate,
• se va interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Reclama la tutun este și ea reglementată dur:
• publicitatea la produsele din tutun urmează să fie interzisă la radio şi televiziune, în cinematografe sau pe internet.
• pachetele de țigări urmează să conțină avertismente privind dauna fumatului pe cel puțin 65 la sută din suprafața pachetului de țigări,
• țigările slim și cele cu arome vor fi interzise.

Potrivit statisticilor, fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Specialiștii în domenii afirmă că fumatul se face vinovat de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, al cavităţii bucale şi al vezicii urinare. În Republica Moldova 9 din 10 cazuri de cancer la plămâni sunt provocate de fumat.
La ora actuală, în Republica Moldova 25% dintre cetățeni sunt fumători activi. În fiecare an se înregistrează peste 4 mii 500 de decese cauzate de consumul de tutun și de efectele acestuia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.