Interzişi în Ucraina! Patru moldoveni, vizaţi în decretul semnat de Petro Poroşenko

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat un decret cu privire la extinderea listei de persoane fizice și juridice împotriva cărora se aplică sancțiunile Kievului. În „lista neagră” au ajuns 388 de persoane, inclusiv patru cetățeni ai Republicii Moldova și 105 de companii.

Toţi au fost incluşi în “lista neagra” pentru ca ar fi susţinut anexarea Crimeei de către Rusia si conflictul separatist. Astfel, cetățeni moldoveni se află în lista persoanelor fizice interzise pentru că ar fi fost „observatorii internaționali la alegerile din Doneţsk”.

Astfel, cetățeni moldoveni împotriva cărora au fost introduse sancțiuni sunt:

1. Bukarski Vladimir, cetățean al Republicii Moldova, Israelului și Federației Ruse, istoric, publicist și analist politic, șeful Centrului informațional-analitic „Eurasia inform”.

2. Gavrilov Pavel, jurnalist, unul dintre moderatori ai proiectului „Трёхлинейка”, moderator al site-ului www.57.md și unul dintre conducători ai rezistenței informaționale din Moldova

3. Grigorciuk Pavel, redactor-șef al portalului informațional www.grenada.com.md al aripii de tineret a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (actualmente exclus din Partidul Comuniștilor, -n.r.).

4. Safonov Andrei, blogger, jurnalist, Republica Moldova.

Sancțiunile sunt impuse pentru o perioadă de un an, precizează președinția de la Kiev. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ratificat această decizie, adoptată la 2 septembrie de Consiliul de Apărare și Securitate Națională.

Lista persoanelor vizate de sancțiuni, publicată pe site-ul președinției, include înalți responsabili ruși și separatiști, dar și numeroși jurnaliști, inclusiv mai mulți occidentali. Printre aceștia se numără mai ales trei corespondenți BBC cu sediul la Moscova, altul de la ziarul german Die Zeit și un jurnalist spaniol. Ei au acum interdicție să intre pe teritoriul Ucrainei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.