Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Anchetatorii financiari din cadrul companiei americane Kroll vor veni astazi la Chișinău. Ei vor purta negocieri cu prim-ministrul Valeriu Streleț și reprezentanții Băncii Naționale asupra costului serviciilor pe care urmează să le presteze în cadrul anchetei privind furtul din sistemul bancar.

Protestatarii din Piata Marii Adunari Naţionale au cerut masuri fara echivoc impotriva celor care au devalizat bancile moldovene si implicit continuarea investigatiei companiei Kroll.

Asociatia Promo-Lex va organiza o masa rotunda pe tema alegerilor din acest an, conferință intitulată interogativ „Alegerile locale generale 2015 – un pas inainte sau... ?

Partidul de Dreapta anunta şi el o conferinta de presa pe tema confiscarii extinse a averilor demnitarilor – gasiti vinovati de fapte de corupţie.

Ministra sportului si turismului din Moldova, Loretta Handrabura, si omoloaga ei din Romania, Gabriela Szabo, vor avea o conferita de presa comuna.

Pe plan international si regional, atentia se va concentra si astazi asupra crizei refugiatilor si a migrantilor care incearca sa treaca de Ungaria pentru a ajunge in Germania sau in tarile prospere ale Europei de Nord. Gările din Austria, de la Viena sunt aglomerate de oamenii care, după ce au reusit sa treacă de Ungaria sunt opriti in Austria.

Iată ce declara un refugiat sirian aflat la granita dintre Serbia si Ungaria, unde autorităţile ungare au desfasurat forte de politie speciale si au folosit miercuri, din nou, gaze lacrimogene impotriva refugiatilor care vroiau sa doboare gardul de sirma ghimpata dintre cele doua tari.

„Nu suntem fericiti că suntem refugiati. Acum cinci ani eram oameni normali. Eu eram inginer electronist. Aveam o slujbă si am lasat totul în urma. Familia mea e la Damasc şi nu am vrut sa ii las acolo si ma doare cind ma gindesc ca ei au ramas acolo. Si nu sunt deloc fericit sa stau aici si să fiu tratat așa cum sunt tratat. Daca ungurii s-ar uita numai în inimile lor, ne-ar lasa sa trecem. Unii dintre refugiatii de aici și-au vîndut casele ca sa ajunga in Europa. Nu stiu ce sa spun. Ar trebui sa ne lase sa trecem…”

Premierul Afganistanului, Abdulah Abdulah, se află în vizită în India.

La Londra se va discuta despre viitorul Irakului si al luptei impotriva militantilor Statului Islamic.

Presedintele din Belarus, Alexandr Lukașenka, se va afla la Soci, in Rusia.

XS
SM
MD
LG